fbpx

CLT-rakentaminen

Nyt on puurakentamisen aika

IdeaStructura on erikoistunut CLT-rakentamisen ja CLT-elementeistä tehtyjen rakennusten rakennesuunnitteluun: teemme sekä CLT-rakennesuunnittelua että CLT-elementtisuunnittelua. CLT-rakennusten suunnittelussa ja toteutuksessa vaaditaan osaamista, jota meille IdeaStructurassa on kertynyt toteutuneiden kohteiden myötä. Etsitään yhdessä teille paras ratkaisu. Ota yhteyttä.

CLT (Cross Laminated Timber) on massiivipuulaatta, joka on valmistettu ristikkäin laminoiduista lautalevyistä. CLT:tä voidaan käyttää eri paksuisina seinä- ja laattarakenteissa. Laatat työstetään tehtaalla CNC-jyrsimin oikeisiin mittoihin työstöineen ja varauksineen ja asennetaan työmaalla nopealla tahdilla kuten betonielementitkin.

CLT-rakentaminen soveltuu moneen

CLT-tekniikalla toteutettavasta massiivipuurakentamisesta on tullut varteenotettava rakentamisen muoto perinteisen betoni-, teräs- ja puurankarakentamisen rinnalle. CLT-rakentaminen on yleistynyt viime vuosina – niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa on perustettu CLT-elementtejä valmistavia tehtaita.

Massiivipuurakentamisessa on ympäristönäkökulmien lisäksi myös monia muita hyötyjä, kuten se, että CLT-levy on samanaikaisesti sekä kantava rakenne että valmis sisäseinä. Sileän pintansa takia sisäsieniä ei tarvitse levyttää, tasoittaa tai maalata. Ulkoseinät on mahdollista toteuttaa 240-300 mm paksuina massiiviseininä, jolloin pystytään haluttaessa toteuttamaan yksiaineisia eristeettömiä seinärakenteita.

IdeaStructuralla on käynnissä ympäri Suomea useita CLT-koulu- ja päiväkotikohteita, joissa toimimme rakennesuunnittelijoina. Osassa kohteista suunnittelemme myös elementit. CLT-soveltuukin hyvin runkomateriaaliksi julkisiin rakennuksiin, joissa kaunista CLT-pintaa voidaan jättää näkyviin. Korkeammissa asuinkerrostaloissa CLT-pinnat täytyy pääosin peittää levyrakentein nykyisten palovaatimusten takia.

CLT-elementit poikkeavat perinteisistä rakennusmateriaaleista

CLT-rakenteiden suunnittelu poikkeaa perinteisistä rakennusmateriaaleista ja vaatii perehtymistä materiaaliin ja rakennustekniikkaan, erityisesti liitostekniikan, värähtelymitoituksen, palo- ja ääniteknisten vaatimusten osalta. Puulla on paljon hyviä ominaisuuksia, mutta täydellinen rakennusmateriaali sekään ei ole. Etenkin puumateriaalin ääneneristysominaisuudet ovat verrattain heikot.

Yleisestä käsityksestä poiketen puun palo-ominaisuudet ovat varsin hyvät. Eri materiaaleja yhdistämällä CLT:stä saadaan sen parhaat hyödyt irti. CLT-ala on Suomessa nuori ja tietotaitoa verrattain vähän. Tunnettuuden lisääntyessä CLT-rakentamisen osaajista on tulevaisuudessa entistä enemmän kysyntää.

IdeaStructura on paneutunut ja erikoistunut CLT-rakentamisen rakennesuunnitteluun. Meillä on tehty myös opinnäytetöitä CLT-rakennetekniikkaan liittyen. Esimerkiksi Lauri Vainio tutki diplomityössään CLT-elementtien välistä kitkaa ja sen hyödyntämistä rakenteiden liitoksissa. Lisäksi olemme olleet mukana tutkimassa CLT-välipohjien värähtelyä ja ääneneristävyyttä.

Lue lisää CLT- kohteistamme.

Rakennuslehden uutisointia Pakilan kohteestamme.

Kysy lisää tai pyydä tarjous:

Juha Kotiranta

Projektipäällikkö, Ins. (AMK)

040 8266 701

juha.kotiranta@ideastructura.com

Henri Kuutti

Projektipäällikkö, Ins.(AMK)

050 3124 883

henri.kuutti@ideastructura.com

Antti Nurmi (Vanhempainvapaalla)

Projektipäällikkö, Ins. (AMK)

050 3084 915

antti.nurmi@ideastructura.com

  Haluatko kysyä lisää palveluistamme?

  Jätä meille yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

  Referenssit

  Pakilanpuiston lähialueen koulujen ja päiväkotien suunnittelu

  HankePakilan Allianssihanke
  Ajankohta2019-2023

  Martta Wendelin päiväkoti

  HankeUudiskohde
  Ajankohta2020-2021

  Suomen luontokeskus Haltia

  Palvelut Rakennesuunnittelu, CLT-rakentaminen, Puurakentaminen
  HankeUudiskohde
  Ajankohta2012-2013

  Lastenpäiväkoti Lapinmäki, Helsinki

  Valikko