CLT-soveltuu hyvin runkomateriaaliksi julkisiin rakennuksiin, joissa kaunista puupintaa voidaan jättää näkyviin.
Lapinmäen päiväkodin päärakennesuunnittelija Antti Nurmi, IdeaStructura
CLT ja Puurakentaminen
Vaativan puurakentamisen asiantuntijapalveluaOlemme saaneet olla mukana monessa CLT-hankeessa suunnittelemassa niin CLT-elementtejä kuin -rakenteita. Vahva kokemus julkisen sektorin puurakenteiden suunnittelusta sekä korkeatasoinen rakennetekninen ja rakennusfysikaalinen osaaminen tekevät meistä luotettavan kumppanin vaativiin puurakennushankkeisiin.
Etsitään yhdessä teille paras ratkaisu. Ota yhteyttä.
Puurakentamisen ja CLT:n etuja
- ympäristöystävällisyys
- hengittävyys
- hyvät palo-ominaisuudet
- toimii seinärakenteissa sekä kantavana että jäykistävänä rakenteena
- lämmin, kodikas ja rauhoittava materiaali
- kevyempää kuin betoni tai tiili.
CLT-rakennushanke, Bagge, on meidän kolmas allianssihankkeemme. Siihen kuuluvat Pakilanpuiston lähialueen koulut ja päiväkodit.
Nyt on innovatiivisen puurakentamisen aika
CLT:stä saadaan parhaat hyödyt irti eri materiaaleja yhdistämällä. Tarvitaan innovatiivista suunnittelua ja rohkeita ratkaisuja.
Maailmalla korkeimmat puurakennukset kurottavat jo yli 80 metrin korkeuteen, kun meillä Suomessa toistaiseksi korkein, Joensuussa sijaitseva Lighthouse jää alle 50 metriin.
CLT-talo edellyttää ammattitaitoista suunnittelua
Vaativien puurakenteiden suunnittelu edellyttää erityistä osaamista, koska massiivipuu poikkeaa huomattavasti perinteisistä rakennusmateriaaleista.
Liitosten suunnittelu ja mitoitus on tarkkaa työtä. Esimerkiksi metallisten liitososien piilottaminen on huomattavasti hankalampaa kuin betonirakentamisessa. Myös värähtelymitoitukset sekä palo- ja äänitekniset vaatimukset on tunnettava hyvin.
Kehitämme puurakenteiden osaamistamme tutkimuksen ja koulutuksen avulla. Olemme tutkineet muun muassa CLT-elementtien välistä kitkaa ja sen hyödyntämistä rakenteiden liitoksissa sekä CLT-välipohjien värähtelyä ja ääneneristävyyttä.
Pakilanpuiston CLT-rakennushankkeessa aikaisemmin viidessä eri rakennuksessa olleet koulujen ja päiväkotien toiminnat siirretään kahteen rakennukseen.
Kattava kokemus julkisen sektorin CLT-hankkeista
Meillä on käynnissä useita puurakenteisia koulu- ja päiväkotihankkeita, joissa toimimme rakennussuunnittelijoina ja suunnittelemme CLT-elementtejä.
Pakilan palvelurakennukset -hanke, Pakilanpuiston lähialueen päiväkotien ja koulujen suunnittelu, on kolmas allianssihankkeemme. Lisätietoja Stora Enson tiedotteesta
Ensimmäinen Helsinkiin CLT-elementeistä tehty päiväkotirakennus, Lapinmäen päiväkoti, valmistui vuonna 2019. Martta Wendelinin päiväkotihanke on puolestaan kuutiomäärältään Suomen suurin CLT-elementeistä rakennettu päiväkoti. Katso myös Savonlinnan puulaboratorio-hanke
Muita CLT-töitämme ovat esimerkiksi Suomen Luontokeskus Haltia ja Lonnan Sauna. Katso lisää referensseistämme.
Puu on tehokas keino saavuttaa hiilineutraaliustavoitteet
Massiivipuulaatta on ekologinen materiaali, joka sitoo itseensä hiiltä. Se on kunnille ja yrityksille vastuullinen tapa rakentaa. Massiivipuulaatan valmistuksen hiilijalanjälki on esimerkiksi betoniin verrattuna vähäinen.
CLT-elementeistä saadaan pitkäikäikäisiä ja helposti muunneltavia tiloja kouluihin ja päiväkoteihin (Pakilanpuiston allianssi).
Puurakentaminen on kustannustehokasta
CLT-rakentamisessa tilaelementit rakennetaan tehtaalla valmiiksi asti ja kuljetetaan asennusvalmiina työmaalle, mikä vähentää kustannuksia.
Koska tilaelementtitekniikka vaatii huolellisen esisuunnittelun, myös muutostöiden ja lisäkustannusten määrä jää vähäiseksi.
Toisin kuin betonirakenteet, puurakenteet eivät myöskään vaadi kuivumisaikoja tai asennusten jälkeisiä juotosvaluja. Tilaelementtirakentaminen on nopeaa ja jälki tasaisen laadukasta.
Rakennesuunnittelu – Luovat ratkaisut uudis- ja korjausrakentamiseen
Kysy lisää tai pyydä tarjous:



Referenssit

Pakilanpuiston lähialueen koulujen ja päiväkotien suunnittelu

Martta Wendelin päiväkoti

Lastenpäiväkoti Lapinmäki, Helsinki

Suomen luontokeskus Haltia
