fbpx

Lapinmäen päiväkoti on kuoriutunut sääsuojateltasta

Helsingin kaupungin tilaama Lapinmäen päiväkoti näyttää maallikon silmin sekä valmiilta että harmonisen kauniilta maisemaan näppärästi solahtavalta rakennukselta. ”160 lapsen päiväkoti on pystytty rakentamaan nopeasti, koska se on tehty CLT-elementeistä”, kertoo kohteen päärakennesuunnittelija Antti Nurmi, joka on pyörittänyt näpeissään samalla myöskin IdeaStructuran ensimmäistä CLT-puurunkokohdetta. Uusi päiväkoti on valmistuttuaan myöskin ensimmäinen uusiutuvasta massiivipuusta rakennettu päiväkotirakennus Helsingissä. Aikataulu on pitänyt: rakennus valmistuu tänä syksynä.

Rakennus on tehty ulkovaippaan asti sääsuojateltassa, jotta työmaa-aikainen kastuminen saatiin estettyä. ”Helsingin kaupungilla on paljon sisäilma- ja kosteusongelmaisia päiväkoti- ja koulurakennuksia. Kohteessa päädyttiin mahdollisimman kosteusturvalliseen toteutustapaan. Elementtirekat ajoivat suoraan sisälle korkeaan sääsuojatelttaan: jokainen CLT-elementti on purettu ja asennettu nosturin avulla teltan sisällä”, Antti kertoo.

Vaaleaa puupintaa ja värikäs lattia

Päiväkodissa on 2 kerrosta ja ullakkotila, jossa on ilmanvaihtokone. Rakennuksen keskellä on n. 14-metrinen valokuilu, koska syvärunkoiseen päiväkotiin haluttiin saada paljon valoa. Rakennuksen seinien ja kattojen puurakenteet ovat jätetty sisätiloissa esille, niitä ei maalattu, ne ovat käsitelty ainoastaan värittömällä palosuojamaalilla (P2-paloluokan rakennus). Lattioista tehdään päiväkotimaailmaan sopivan värikkäät.

Pilottikohteen henkeä

”Suunnittelu on ollut pitkälti uuden kehittelyä, koska vastaavia rakennuksia ei ole. Hanke on herättänyt paljon huomiota ja kohteessa on käynyt kymmeniä tutustumisryhmiä. Olen itse esitellyt kohteen omalle toimiston väelle viime talvena. Monien kuntien rakennusvalvonnat ovat tulleet katsomaan rakenteilla olevaa CLT-runkoista päiväkotia”, Antti kertoo.

Linkki aiemmin julkaistuun Lapinmäen päiväkotijuttuun

Olemme kertoneet aiemmin Lapinmäen päiväkotihankkeesta kotisivuillamme tarkemmin: pääset syyskuussa 2018 julkaistuun juttuun tästä

Puu-lehden juttu: tästä linkistä

Valikko