fbpx

IdeaStructura syntyi viiden rakennusalan suunnittelijan rohkeista ratkaisuista

IdeaStructuran syntymisestä on ehtinyt vierähtää yli 10 vuotta. Viiden perustajajäsenen porukasta on kasvanut monipuolisia palveluja tuottava, yli 100 henkilön asiantuntijayritys. Alusta lähtien toimintaperiaatteena on ollut henkilöstön itseohjautuvuus ja luottamus.

Miksi perustaa uusi rakennusalan yritys?

Perustamisvaiheessa mielessämme pyöri kysymyksiä:
Miksi perustaa alalle uusi yritys, toimijoitahan oli markkinoilla jo pilvin pimein? Mitä uutta pieni yritys voisi tarjota jättimäisten suunnittelutalojen hallitsemilla markkinoilla? Mistä löytää tekijöitä?

Tavoitteeksi suunnitella ja kehittää pitkäikäisiä rakennuksia

Vastaus kysymykseen, miksi perustaa alalle uusi yritys, löytyi merkityksellisyydestä. Rakennusala vaikuttaa suuresti siihen, miten me kuormitamme ympäristöä, ja ennen kaikkea siihen, miten me voimme säästää ympäristöä. Tästä löytyikin firmalle toiminta-ajatus: suunnitella ja kehittää pitkäikäisiä ja kestäviä rakennuksia.

Eikä tämä tuntunut edes päälle liimatulta. Onhan selvää, että esimerkiksi rakennus, joka kestää 100 vuotta, kuormittaa ympäristöä ja kuluttaa energiaa paljon vähemmän kuin 50 vuotta kestävä rakennus.

Hyvä kasvuympäristö monipuolisille osaajille

Tärkeimpänä tavoitteenamme oli alusta asti luoda ympäristö, jossa asiantuntijat voisivat kasvaa monipuolisiksi osaajiksi, jotka ymmärtävät sekä rakennetekniikan ja rakennusfysiikan että sisäilman laatuun vaikuttavien tekijöiden päälle. Luonnollisestikaan ei voi unohtaa rakennusinsinöörin perusasioiden osaamista, kuten lujuusopin hallintaa.

Ensimmäinen organisaatiokaavion esittäjä saa kermakakun kasvoillensa!

Ei organisaatiokaavioille – Kyllä itseohjautuvuudelle

Aloimme kehittää toimintatapaamme intuitiivisesti itseohjautuvaan suuntaan. Sovimme, että ensimmäinen organisaatiokaavion esittäjä saa kermakakun kasvoillensa!

Olemme yksi edelläkävijöistä itseohjautuvan toimintatavan kehittämisessä rakennusalalla. Nykyään matalista organisaatioista, LEAN-toimintatavoista ja ryhmäohjautuvuudesta puhutaan jo laajemminkin.

Yhdessä kehittäminen ja hyvä työilmapiiri lisäävät tyytyväisyyttä työhön

Itseohjautuvuudessa on pohjimmiltaan kyse yksinkertaisista periaatteista: tehdään asioita yhdessä, viestitään avoimesti ja palvellaan asiakkaita. Käytäntö on tietysti moniulotteisempaa. Kuinka saadaan porukka kehittämään yritystä yhdessä? Kuinka tehtäviä ja vastuuta voidaan jakaa ilman määriteltyä organisaatiorakennetta? Kuinka ratkaistaan ristiriidat tai konfliktitilanteet? Kuinka asiat tulee hoidettua, kun ei ole esimiestä jatkuvasti saatavilla?

IdeaStructurassa nämä ja muut pulmat ratkaistaan luomalla uusia toimintatapoja ja kokeilemalla. Henkilöstö on tyytyväinen, kun se voi osallistua itselleen tärkeiden asioiden kehittämiseen.

IdeaStructura kehittyy ja kasvaa – tässä järjestyksessä

Yleisen näkemyksen mukaan yritykselle täytyy määritellä organisaatiorakenne, kun yritys saavuttaa 50 työntekijän rajapyykin. IdeaStructurassa tämä raja on jo ylitetty, eikä vielä ole merkkejä siitä, etteikö itseohjautuvuus olisi toimintaperiaatteemme jatkossakin.

Päinvastoin, kollegat ovat ottaneet ihailtavalla tavalla vastuuta, toimintatavat kehittyvät tekemisen myötä ja porukka on innostunutta. Maailmalta löytyy myös esimerkkejä yrityksistä, jotka itseohjautuva toimintatapa on johtanut menestykseen. IdeaStructura siis kehittyy ja kasvaa – tässä järjestyksessä.

Työntekijät ovat voimavaramme

Olemme avoin porukka, jossa eri tiimit tukevat toisiaan ja jakavat osaamistaan.
Liity joukkoon, jossa sinua arvostetaan.