fbpx

Temppeliaukion kirkon vedettömät vihkiäiset

IdeaStructuran projektipäällikkö Sami Laine

Temppeliaukion kirkon puolipyöreästä kupolista pirskahteli aika ajoin vettä kirkkosalin puolelle. Viime vuonna toteutetun kattoremontin myötä kirkossa kelpaa pitää vihkiseremonioita huonommallakin säällä.

Helsingin Etu-Töölöön sijoittuva Temppeliaukion kirkko on varmasti yksi Suomen erikoisimmista kirkkorakennuksista. Arkkitehtiveljesten Timo ja Tuomo Suomalaisen suunnittelema, vuonna 1969 käyttöön otettu komistus kätkeytyy suurelta osin kallion sisään.

Ohikulkijoiden huomio kiinnittyy erityisesti näyttävään kattokupoliin, jonka ylin osa on kuparia ja sivut lasia. Kupolin reunoilla on bitumikermillä eristetty sadevesikouru. Ajan saatossa kupolikaton liitokset olivat joutuneet koville. Katossa oli vuotokohtia ja vettä tihutti aika ajoin kirkkourkujen päälle.

Töölön seurakunta teetti IdeaStructuralla katon kuntokartoituksen. IdeaStructuran projektipäällikkö Sami Laineen mukaan vuotoja oli erityisesti kattokouruissa, mutta myös kourun ja lasikaton sekä kupari- ja lasikaton liitoksissa. Kartoituksen pohjalta päädyttiin toteuttamaan katon peruskorjaus. Remontin suunnittelu sijoittui vuoden 2015 alkuun ja varsinainen remontti toteutettiin kesän sekä alkusyksyn aikana.

– Katto oli peruskorjattu 90-luvulla. Silloin muun muassa katon lasitus oli uusittu ja kouruun oli asennettu bitumikermi vanhan päälle. Bitumikermien väliin oli päässyt vettä, joten rakenne piti purkaa ja uusia. Katon kallistukset olivat kuitenkin kunnossa, joten ne eivät vaatineet korjausta, Laine sanoo.

Haasteena katon monimuotoisuus

Ennen remontin alkamista katon päälle asennettiin näyttävä sääsuoja, jonka alla suoritettiin kaikki työvaiheet. Suuren suojan alle mahtui kerralla puolet katosta aina katonreunuksen kivimuureista lähtien. Näyttävät telineet herättivät runsaasti huomiota myös ohikulkijoissa. Laine painottaa, että kunnollinen suojaus on kattoremontin laadukkaassa toteutuksessa avainasioita.

Asiakkaan toiveen mukaisesti kattokouruun asennettiin aiempaa vankemmat kattokaivot ja kourun betonivaluun asennettiin sulanapitokaapelit tehostamaan vedenpoistoa talvikaudella. Kourun ulkoreunassa kermieristys piti liittää kivimuurin alle jatkuvaan vanhaan kermieristykseen. Hankala liitos varmistettiin polyuretaanielastomeeruiskutuksella. Kourun uusimisen yhteydessä myös lasi- ja kuparikaton liittymät tiivistettiin tarvittavin osin.

Läpimitaltaan noin 40-metrisen katon saneeraus oli haastava urakka. Useiden rakennusmateriaalien käyttö lukuisat liittymät sekä katon monimuotoisuus ja mittojen epäsäännöllisyys toivat työhön haastetta. Soveltamista ja pohdiskelua vaadittiin matkan varrella roppakaupalla.

– Useamman kerran olimme rakentajien kanssa katolla kyljellään katsomassa, miten liittymät oli oikein tehty. Urakoitsijana toimineen Kattotutkan ja sen aliurakoitsijan Pelti-Ilman asiantuntijuudesta oli merkittävää hyötyä projektin toteutuksessa, Laine kiittelee.

Laine on tyytyväinen vaativan projektin lopputulokseen. Komean ja tiiviin katon alla kelpaa kirkkoväen oleskella.