Mette har hittat sin bransch

Mette Envall heter jag, tredje årets byggnadsteknik studerande och jag har fått en drömchans att utföra min 6 månader långa avslutandepraktik samt skriva examensarbetet på IdeaStructura Oy. Mångsidigheten inom företaget ger mig alla möjligheter att få utvecklas på många delområden. Att inte en dag är lik en annan gör arbetsdagarna varierande vilket är spännande och samtidigt utmanande.

Nu har jag utfört ungefär hälften av min praktik på IdeaStructura och har redan hunnit vara med i många olika projekt. Arbetsuppgifterna har bestått bl.a. av undersökningar i olika slags byggnader, som bestått av mätning av luftflöde, fuktmätningar, mikrobprovtagning, koldioxidmätning, identifiering av lukter och mycket mera. Dessutom har jag skrivit rapporter, redigera ritningar och delta i några kortare skolningar. Roligaste men även svåraste är att inga projekt är exakt likadana.

Före min praktik på IdeaStructura var jag lite fundersam om jag verkligen vill bli en konstruktör som bara sitter 8 timmar varje dag framför sin dator ritandes och skrivandes. Jag tänkte att min sociala sida skulle bli uttråkad, men efter att jag tagit kontakt med företaget och börjat min praktik blev jag positivt överraskad. Byggandsplanering samt inomhusproblemundersökningar är mycket socialare än jag kunde föreställa mig, ständiga kontakten med samarbetspartners och kollegor passar bra för mig.

Mina kollegor är kunniga och snälla som alltid hjälper mig vid behov. De ger mig även möjligheten att testa själv och det känns viktigt för mig. Visst är allt nytt spännande, men känslan av att få bli bättre gör mig nöjd.

På hösten får jag gå tillbaka till skolbänken med ny kunskap och nya synvinklar. Ser framemot resten av praktiken för allt jag ännu kommer att få lära mig och uppleva. Jag känner mig välkommen i företaget och att jag valt rätt bransch, efter den korta tid jag fått arbeta på IdeaStructura.