Jani Sorasalmi on surffaava rakennesuunnittelija

Miten intohimoisesta lumilautailijasta, jolla ei ole lukiossa vielä aavistustakaan, mitä hän haluaisi opiskella, sukeutui diplomi-insinööri? Tutustumme nyt IdeaStructuran Helsingin toimistossa työskentelevään lahjakkaaseen rakennesuunnittelijaan, Jani Sorasalmeen.

”Kun hain opiskelemaan silloiseen Teknilliseen korkeakouluun Otaniemeen reilu kymmenen vuotta sitten, en tiennyt, mitä tarkalleen ottaen haluaisin opiskella. Ajattelin kuitenkin, että elämässä olisi hyvä tehdä muutakin kuin vain laskea laudalla. Tässä vaiheessa voi varmaan jo myöntää, että opiskelupaikka valikoitui pitkälti sillä perusteella, että matematiikka ja fysiikka olivat sujuneet lukiossa hyvin ja olin lisäksi kuullut isoveljeltäni, että Otaniemessä ei ollut tuolloin pääsääntöisesti läsnäolopakkoa luennoilla – pystyisin talvisin edelleen lautailemaan ja yhdistämään opiskelut”, nauraa Jani muistellessaan lautailevan nuoren miehen prioriteettejaan.

Jani ei ole sukunsa ensimmäinen rakennesuunnittelija

Samaisena kesänä, jolloin Jani sai opiskelupaikan Otaniemestä, hän oli rakennustyömaalla töissä: tie raksahommiin oli löytynyt isän ja äidinisän kontaktien avulla. ”En ole siis ensimmäinen meidän suvustamme tällä alalla”, Jani kertoo. Tehtyään kesän raksahommia, syttyi kipinä, jonka myötä Jani vaihtoi saman tien pääainettaan. ”Kymmenisen vuotta siihen meni, että valmistuin rakennusalan diplomi-insinööriksi, mutta ehdin ainakin toteuttaa riittävästi itseäni mäessä ennen ”oravanpyörään” hyppäämistäni”, Jani toteaa.

Kesätöihin IdeaStructuraan

”Hain alun perin IdeaStructuraan kesätöihin, koska tiesin siellä olevan vahvaa rakennusfysiikkaosaamista ja toimiston kokokin tuntui sopivalta. Ajattelin, että tämän kokoisessa yrityksessä olisi mahdollista tehdä monipuolisesti erilaisia suunnittelutehtäviä lokeroitumatta liiaksi johonkin tiettyyn osa-alueeseen”, Jani kertoo. Kesätyön jälkeen Jani teki diplomityönsä Idikseen ja valmistumisen jälkeen miehelle tarjottiin sieltä vakituinen työpaikka.

Kuntotutkimuksia kentällä kuin myös suunnittelua työpöydän äärellä

Janilla on nyt viisi projektia työpöydällään, pieniä ja suurempia kohteita, vesivuotoselvityksiä, kosteudenhallintaa ja koulun peruskorjauksen suunnittelua. Työpäivistä tyypillisin lienee toimistopäivä, näin koronaviruksen aikana yhtä lailla etätyöpäivä kotikonttorilta: päivät sisältävät mm. suunnittelua ja raporttien kirjoittamista ja mukavaa vaihtelua työpäiviin tuovat tutkimus- ja työmaakäynnit.

Virtaa lumilautailusta

Jani työskentelee siis Idiksen rakennusfysiikkaosastolla ja kaikesta huomaa, että mies viihtyy työssään. ”Meillä on hyvä porukka ja vapaa ilmapiiri. Hoidan kokoukset ja työmaakäynnit tietenkin ennalta sovittujen aikataulujen mukaisesti, mutta muutoin työaikani on onneksi joustava: teen tietenkin työni, mutta saatan käydä aurinkoisina kevätpäivinä Talmassa laskemassa iltapäivällä ja jatkaa töitä sitten myöhäiseen iltaan asti. Koska työnantaja on niin joustava, on tietenkin luonnollista, että joustan itse myös tarvittaessa ja teen pidempää päivää silloin kun tarvitsee”, Jani kertoo.

Nähdäänkö Jani Munkkiniemessä Laajalahdella kesällä surffaamassa?

”Jos Laajalahdella olisi aaltoja, niin totta kai surffaisin kotikonnuillani. Surffattavien aaltojen perässä pitää kuitenkin ajaa Porvooseen, Hankoon tai Poriin. Yleensä surffikelejä on Suomessa eniten syksyisin, mutta tänä vuonna täällä olisi pystynyt surffaamaan vaikka vuoden ympäri”, nauraa Jani haastattelijan tietämättömälle surffikysymykselle. Jani kertoo käyneensä tänä talvena elämänsä ensimmäisen kerran hiihtolomien aikaan Suomessa surffaamassa!

Kaikki alkoi skeittauksesta

”Homma lähti aluksi skeittauksesta, jota harrastan vieläkin kesäisin. Innostuimme samojen kavereiden kanssa myös lumilautailusta, koska skeittihalleja ei silloin juurikaan ollut ja kaipasimme myös talveksi jotakin yhtä hauskaa tekemistä. Muutama vuosi niiden aloittamisen jälkeen sai jalkapallo ja muut perinteisemmät lajit jäädä kokonaan pois kalenterista. Lukioaikoina saatoimme käydä päivittäin lumilautailemassa Serenassa ja jossain vaiheessa sillä pystyikin sitten elättämään itsensä talvien yli. Kuvasimme lumilautailuelokuvia varten materiaalia ja reissasimme talvisin sen mukaan, missä oli milloinkin hyvä lumitilanne. Reissut suuntautuivat yleensä Lappiin tai Alpeille”, innostuu Jani muistelemaan.

”Lumilautailutaustalla on myös luonnollista ainakin kokeilla surffaamista. Siihen on todella helppoa jäädä koukkuun, enkä enää ihmettele yhtään, jos törmään sattumalta vanhoihin lumilautakavereihin Itämeren aalloilla”, Jani kertoo. Janille maailman meret ovat kirjaimellisesti tuttuja: Itämeren lisäksi hän on surffannut niin Atlantin kuin Intian valtameren aalloilla, viimeisimpänä surffarin valloituksena oli ikimuistoinen matka Venla-avopuolison kera Indonesiassa.

Matkustaessa insinöörin viitta lentää naulakkoon

Jani ja Venla ehtivät tehdä ennen koronavirusepidemiaa ainutlaatuisen hienon matkan. Reissu kulki kiskoja pitkin Venäjän läpi Kazakstaniin ja Uzbekistaniin. Sieltä matka jatkui erilaisilla autokyydeillä Tadžikistanin ja Kirgisian vuoristojen kautta Kiinaan ja siellä junalla aina Lanzhouhun asti, josta nuoripari lensi Indonesiaan surffaamaan.

Tarkan ja suunnitelmallisen insinöörin viitta jätettiin IdeaStructuran naulakkoon matkan ajaksi: Janilla ja Venlalla oli matkalle lähtiessä junaliput Helsingistä Moskovaan – matka sujui kuitenkin hienosti, ja toki pariskunta oli katsellut etukäteen paikkoja, missä he haluaisivat käydä. ”Kerran jouduimme heittämään aamukuudelta kolikkoa siitä, minne jatkaisimme reissuamme seuraavaksi. Tunnin päästä arpajaisista olimmekin jo menossa seuraavaan määränpäähän. Vaatisi hieman pidemmän tarinan, miten tilanteeseen päädyttiin, mutta ainakin jälkikäteen ajateltuna kolikko valitsi oikein”, nauraa Jani reissumuistoilleen.

Monipuoleinen mies yllättää vielä yhdellä harrastuksellaan

Haastattelun päätteeksi Jani lähtee työmaakäynnille ja nappaa kameran mukaansa. Jani on monipuolinen mies: jutun kirjoittaja on nähnyt Janin valokuvia, taiteellisia ja teknisiä sellaisia, ja on Janin ottamia kuvia nähtävillä IdeaStructuran kotisivuillakin mm. Tikkurilan uimahallijutun yhteydessä. Valokuvaajankaan ammatti ei olisi ollut Janin mukaan ”mahdoton vaihtoehto”. Kuvaus jäi kuitenkin enemmän harrastukseksi, sillä rakentaminen alkoi kiinnostaa Jania opintojen syventymisen myötä enemmän ja enemmän.

Napataan vikkelää toimitusjohtajaa vielä hihasta

Idiksen käytävällä tulee sopivasti vastaan toimitusjohtaja; ei kun hihasta kiinni ja kysytään häneltä surffaavasta rakennesuunnittelijasta. ”Janista on kasvamassa erinomainen asiantuntija. Mieshän on rauhallinen kuin viilipytty, mutta uskon, että Janin vauhdikkaat harrastukset tuovat virtaa työssä jaksamiseen. Teemme vaativaa suunnittelutyötä, ja kannustan enemmän kuin mielelläni porukkaa liikkumaan”, sanoo Jyrki Jalli.


Lue lisää rakennesuunnittelu-palvelustamme.