”Repusta, jossa on paljon eri osaamisen muruja, saa tehtyä komeat eväät”
Rakennusinsinööri suunnitteli vielä joitakin vuosikymmeniä sitten siltoja, taloja ja piippuja: laaja-alainen toimenkuva opetti tekijästään monipuolisen osaajan. Kysymme Jyrki Jallilta, minkälainen tilanne on nykyisin: ovatko rakennusinsinöörit edelleen moniosaajia?
”Nykymeno on hyvin toisenlaista. Kaikkien eri suunnittelualojen toimijoiden lisäksi osaajia on luokiteltu ja lokeroitu joka lähtöön: on terveystaloasiantuntijoita, kosteusmittaajia, kosteudenhallintakoordinaattoreita, kuntotarkastajia jne. Viranomaisetkin ovat pirstaloineet osaamista erilaisilla pätevyysvaatimuksilla, mikä sisältää tietysti hyvän ajatuksen, mutta toisaalta pätevyysvaatimukset saattavat ohjata ihmisiä hyvin spesifeihin toimialoihin. Tietyn kapean alan osaaja voi toki kehittää ja syventää erikoisosaamistaan. Kaikki on hyvin niin kauan kuin töitä piisaa, työnteko on mukavaa ja tasaistakin. Mutta kuinka toimitaan, jos tehtävä loppuu ja osaamiselta putoaa pohja – kysymys on koronavirusepidemian takia juuri nyt hyvin ajankohtainen”, Jyrki pohtii.
Pyrkimyksenä monipuoliset toimenkuvat
Rakennusinsinöörejä, jotka ymmärtävät laajempia kokonaisuuksia ja rakennusprosessia kokonaisuutena, on vähän, ja siksi heistä on huutava pula. Sen sijaan kapean alan osaajia on yllin kyllin. ”Olemme pyrkineet IdeaStructurassa alusta pitäen siihen, että rakennusinsinööriemme ja arkkitehtiemme toimenkuvat olisivat monipuolisia, ja mielestäni olemme onnistuneet pyrkimyksessämme erittäin hyvin. Asiantuntijaurakin on todennäköisesti paljon mielekkäämpi ja haastavampi, paremmin palkattuakin, kun osaaminen on monipuolista ja asiantuntija pystyy ratkomaan laajempia ongelmakokonaisuuksia ja osaa hahmottaa ratkaisuja asiakkaiden monimutkaisiin ongelmiin: tähän ei pysty, jos on pyhittänyt elämänsä yhdelle asialle, vaikkapa kosteusmittauksille”, Jyrki sanoo.
Palvelujen kysyntä vaihtelee
”Monipuolinen osaaminen on mukava asia senkin takia, että pystyy vaihtamaan tehtäviään – vaihtelu virkistää, eikö totta! Yrityksen kannalta on tärkeää, että ihmisillä on laaja-alaista kokemusta, sillä erilaisien palveluiden kysyntä vaihtelee – ei pelkästään koronaepidemian takia, vaan monen muunkin markkinoilla vallitsevan syyn takia. Siksi on hyvä, että ihmiset osaavat mukautua vaihtelevaan kysyntään. On hyvä, jos pystyy toimimaan rakennesuunnittelijana, hienoa, jos pärjää rakennusfyysikkona, upeaa, jos pystyy yhdistämään nämä molemmat toiminnassaan”, Jyrki sanoo.
Keskiössä laaja-alainen osaaminen
Kosteudenhallintakoordinaattoripalvelu on hyvä esimerkki siitä, kuinka IdeaStructurassa pystyttiin luomaan ketterästi asiakkaille ko. palvelu. Rakennusasetus edellyttää nykyisin, että kaikissa luvanvaraisissa hankkeissa on nimetty kosteudenhallintakoordinaattori. ”Monipuolisen osaamisemme kautta olemme pystyneet vastaamaan siihen huutoon ja toimimaan kosteudenhallintakoordinaattorina monissa kohteissa”, Jyrki kertoo.
Mitä sieltä repusta löytyykään?
“Emme” liimaa vanhan palvelumuodon päälle vain uutta tarraa: uuden palvelun taustalla on aina vankka ja kova asiantuntemus. Meillä on talo täynnä hienoja moniosaajia, niin rakennusinsinöörejä kuin arkkitehtejäkin, he ovat halukkaita kehittymään ja kehittämään – olen ylpeä heistä jokaisesta ja kulttuuristamme, joka kannustaa moniosaamiseen. Jokainen uusi tehtävä ja jokainen uusi palvelu tuo aina uuden osaamisen murun reppuun, josta voi sitten loppu viimein ottaa esille melko isot eväät”, kehuu tyytyväinen toimitusjohtaja porukoitaan.