fbpx

Mika Konttila on maailmanluokan tietomallintaja

Pääsemme tutustumaan Konttilan Mikaan, IdeaStructuran tietomalliasiantuntijaan. Mika mallinsi jo 1990-luvulla kolmiulotteisesti, mikä oli tuohon aikaan sangen harvinaista. ”Työ oli niin mielenkiintoista, ettei se tuntunut lainkaan työltä. Tutkin junamatkoilla kotiin töistä palatessani manuaaleja niin intensiivisesti, että huomasin kotipysäkkini useimmiten vasta viime tingassa”, muistelee Mika hyväntuulisena uransa alkuaikoja.

Ylioppilaaksi kirjoitettuaan ja armeijan käytyään nuori mies suoritti rakennuspiirtäjän opinnot 1980-luvun lopussa ja aloitti piirtäjän työt Insinööritoimisto Eero Paloheimo & Matti Ollilan toimistossa. Mika halusi vielä kuitenkin jatkaa opintojaan ja seurasi rakennusmestari-isänsä jalanjälkiä ja suoritti itsekin rakennusmestarin tutkinnon valmistuen vuonna 1996 Helsingin teknillisestä oppilaitoksesta. Koska jalka oli jo tuolloin vahvasti Insinööritoimisto Eero Paloheimo & Matti Ollilan toimiston ovenraossa, ammatikseen Mika ei rakennusmestarin töitä alkanut tehdä – sen sijaan Mika toimi 3D-mallintajana ja CAD-suunnittelijana.

Matti Ollilan innovaatioiden mallintaja

Tekniikan tohtori Matti Ollila huomasi Mikan mallintajan taidot, innostuksen ja kehittymishalun: nuori mies sai 3D-mallinnettavakseen ja visualisoitavakseen ison joukon Ollilan innovaatioita. Tuona aikana Mikan mallintajan taitoja tarvittiin myös monissa siltasuunnittelukilpailuissa: mm. Vihantasalmen silta, Poole bridge Englannissa ja Budapest bridge Unkarissa ovat kaikki Mikan 3D-mallinnuksen käsialaa niin kuin Sevillan vuoden 1992 maailmannäyttelyn Suomen paviljonkikin.

Monessa mukana

Kysymykseen, mitä voi mallintaa, Mika vastaa, että mitä vain: vaikkapa mekaniikkatietomallinnusohjelmistolla (SolidWorks) trukkeja – mies onkin ennättänyt mallintaa mm. Mitsubishin trukkeja. Tänä päivänä ja tämän päivän ohjelmilla trukkeja tai ”mitä vain” on helpompi mallintaa, mutta aikanaan, kun ohjelmat eivät olleet kehittyneitä, vaati vaikkapa tuo trukkien mallinnus paljon, paljon työtä.

Mika on ollut mallintamassa Espoon Keilalahden Nokian ja Nesteen pääkonttoreiden teräsrakenteita, Sinikurjet-pylväät, pylväät, jotka ovat Kehä kolmosen ja Turunväylän risteyksessä, Nokia Salo -tehtaan teräsrakenteiset katokset, samoin Jyväskylän rautatieaseman teräsrakenteiset katokset ja myös Helsingin rautatieaseman katosten 3D-mallinnus on kulkenut Mikan käsien kautta.

”Haluan olla Suomen paras tietomallintaja!”

”Tuollainen ajatus pälkähti nuoren miehen päähän ja ei kun sitä kohti”, nauraa Mika. Mies on ollut vahvasti mukana tietomallintajana sekä vuoden teräsrakenne- että betonirakennepalkinnon saaneissa projekteissa. Aiemmin mainittu Sinikurjet-pylväät palkittiin vuoden teräsrakennepalkinnolla ja Helsinki Vantaan lentoaseman kotimaan terminaalin pysäköintilaitos palkittiin puolestaan vuoden betonirakennepalkinnolla – molemmissa, ja muutamissa muissakin palkituissa kohteissa, on siis taustalla Mikan tietomallintamisen kädenjäljet.

”Se, että pyrkii olemaan Suomen paras mallintaja, on vaatinut tietenkin paljon työtä ja tietynlaisen asenteen. Isäni sanoi aina, että aletaanpas tekemään, ja niin olen itsekin toiminut; se on tyyli, joka on sopinut minulle”, Mika kertoo.

Haastattelua tehtäessä käy selväksi, että pohjatyö, jonka Mika on vuosikymmenten saatossa tehnyt, on valtava. Hyvä esimerkki on se, miten hän suhtautuu koulutukseen: Belgiassa olleessa Allplan-koulutuksessa 10 vuotta sitten, Mika teki ruutukaappausvideoita, joita Mika ja kollegat käyttävät vieläkin. ”Olen ylläpitänyt ammattitaitoani seuraamalla aktiivisesti alaani, kouluttautumalla, kouluttamalla ja myös luennoimalla jonkin verran tietomallintamisesta ja olen ollut toki jatkuvasti eri ohjelmien kehitystyössä mukana”, Mika innostuu kertomaan.

Laserkeilaus on yleistynyt korjausrakennuskohteissa

Mika testasi IdeaStructurassa Max Alopaeuksen kanssa Scalypson pistepilvi-mallinnusohjelmaa kuukauden verran mm. Annankatu 28 -projektissa: ohjelma on täyttänyt odotukset ja Max mallintaa Scalypsolla jo suvereenisti. Mika tutustui jo kuutisen vuotta sitten Scalypson ohjelmaan Peter Nejdhartin suosituksen perusteella, mutta IdeaStructuralla ei ollut vielä silloin niin paljon laserkeilauskohteita kuin nyt; Scalypson pistepilvi-mallinnusohjelma onkin kohtuullisen tuore hankinta IdeaStructurassa.

”Scalypson kehittäjä Dr. Ralf König Saksan Potsdamista toimi suurena apunamme: hän on opastanut ohjelman käytössä saman päivän aikana sähköpostitse lähetetyn avunpyynnön jälkeen. Olen tallettanut Netviewerin kautta käytyjä opastuksia Camtasia-videonäytönkaappausohjelmalla, joista olen tehnyt opetusvideoita jatkokäyttöä varten. Scalypso on osoittautunut juuri sellaiseksi ohjelmaksi, jota tarvitsimme mallintamiseen: kun korjausrakennuskohteen pintarakenteet on purettu, pääsemme tuoreeltaan laserkeilaamaan ja pystymme tekemään inventointirakennemallin. Pystymme nyt saamaan Scalypsolla heti laserkeilauksen jälkeen keilausaineiston käyttöön, joka vastaa 360-valokuva-aineistoa ja sisältää myös xyz-koordinaattitiedot projektin koordinaatistossa”, Mika kertoo.

Ikonisia kohteita

Tällä hetkellä Mika on Finlandia-talon rakennesuunnittelun tietomallivastaava. ”Työ on mukavan haasteellista. Meillä on loistava suunnittelijaryhmä ja voin sanoa, että nautin työstäni”, Mika kehuu.

Mika on vaatimaton, mutta kertoo pienen maanittelun jälkeen ikonisista kohteista, joissa hän on toiminut tietomallivastaavana – niitä ovat Musiikkitalo, Kansalliskirjasto, Teollisuus- ja elinkeinoministeriö, Iskun Nimen kampus Lahdessa jne.

”Mika on maailmanluokan mallintaja” 

Näin sanoo IdeaStructuran toimitusjohtaja Jyrki Jalli. ”On todella hienoa, että meillä on IdeaStructurassa alansa huippuosaaja. Mallintaminen luo perustukset kaikelle muulle tekemisellemme ja on äärettömän tärkeää, että mallinnus tehdään ammattimaisesti ja oikein: se säästää kaikkien muiden osapuolien aikaa ja siten myös rahaa – muut tekijät saavat keskittyä omaan hommaansa rauhallisin mielin”, Jyrki sanoo. 

Mika innostuu kertomaan vähän harvinaisemmasta harrastuksestaan

Hieman yllättäen tullut täysosuma vei Mikan ripein askelin kodinkonekauppaan, josta tarttui kotiin vietäviksi pakastin ja induktioliesi. Mika kaatoi nimittäin peurapukin ja käsissä oli yhtäkkiä 55 kiloa peuran lihaa. Eihän se nyt ole aivan tavatonta, jos kaataa peurapukin, saattaa äkkiseltään ajatella, mutta se, millä keinoin Mika peurapukin kaatoi, onkin hieman harvinaisempi juttu – annetaan Mikan kertoa harrastuksestaan.

”Minulla on ollut pikkupojasta lähtien jonkinnäköinen jouskari, myös isäni teki minulle 1970-luvulla varsijousen. Harrastin kuitenkin aktiivisesti jalkapalloa, jujutsua ja karatea, mutta selkäongelmien vuoksi jouduin jättämään nuo harrastukset. Jousiammunta muuttui harrastuksekseni kuutisen vuotta sitten, kun kävimme vaimoni kanssa kokeilemassa jousiammuntaa. Käyn enimmäkseen treenaamassa maastoradoilla, joissa ammutaan 3D-eläimiä. Mutta totta on, että olin mukana jousimetsällä ja yhtäkkiä edessäni, noin 20 metrin päässä minusta, seisoi peurapukki – ja loppu onkin historiaa”, innostuu Mika ketomaan.

Mika kertoo pitävänsä Excel-taulukkoa harrastuksestaan, jotta hän pystyisi kehittymään ja selvästi erinäisten asioiden taulukointi on kannattanut, toki määrätietoinen harjoitteleminen myös, koska Mikalla on taskussaan Suomen maastojousiliiton mestaruus ja astetta himmeämpi mitali SM-sisäkisoista.

IdeaStructuran miesten yhteistyö Nemetsckin kanssa

Haastattelumme lopuksi Mika kertoo vielä pitkästä yhteistyöstään arkkitehti Peter Nejdhartiin: Mika tutustui Peteriin 15 vuotta sitten, kun Mika oli Peterin vetämällä Allplan-kurssilla. Peter ehdotti Mikalle jatkokoulutusta SCIA:n Allplan Engineering -kouluttaja Stefaan Binnemansin kanssa: Stefaan on kouluttanut Mikaa Suomessa ja Belgiassa. Sittemmin Stefaan on siirtynyt emoyhtiö Nemetschekille Muncheniin: löydät alta linkin, jossa kerrotaan Nemetsckin yhteistyöstä Allplan- ja Scalypso-ohjelmineen IdeaStructuran miesten, Mikan ja Maxin kera. Nemetschekin juttuun tästä