Tarja Anttila on rakennesuunnittelija, joka nauttii haasteista ja uuden oppimisesta

Kohta tulee vuosi täyteen, kun diplomi-insinööri Tarja Anttila aloitti rakennesuunnittelijan työt IdeaStructuran Helsingin toimipisteessä. Tarja työskentelee Samuli Majan tiimissä, joka on erikoistunut uudisrakennusten suunnitteluun. Tarjan työpöydältä löytyy mm. Snellman-konserniin kuuluvan Kokkikartanon varastohallin suunnitelmat: Tarja toimii hankkeen vastaavana rakennesuunnittelijana.

Insinööriopinnot eivät kuuluneet ulvilalaisen Tarjan suunnitelmiin vielä lukiossa, vaikka hän olikin motivoitunut luonnontieteiden opiskelija. – Totta se on, että minusta tuli vahingossa insinööri. Opiskelupaikan valinta oli pudotuspeliä: historian opinnot olivat aluksi kärjessä, mutta päädyin kuitenkin Poriin Satakunnan ammattikorkeakouluun opiskelemaan, ja huomasin jo ensimmäisenä syksynä viihtyväni insinööriopinnoissa oikein hyvin. Valmistuin rakennusinsinööriksi, mutta työllisyystilanne Porissa oli sen verran huono, että päätin jatkaa opintojani Tampereella, Tarja kertoo.

Tie diplomi-insinööriksi

Tarjaa onnisti pääsykokeissa ja Tampereen teknillisen yliopiston (nyk. Tampereen yliopisto) ovet avautuivat nuorelle rakennusinsinöörille, jossa Tarja aloitti opintonsa rakennustekniikan osastolla. Ammattikorkeakoulututkinto taskussa 2000-luvun alussa ei vielä mahdollistanut tekniikan alalla maisterivaiheen jatko-opintoja yliopistossa, niinpä tuon ajan tavan mukaan Tarja sai suoritettavakseen DI-tutkinnon alusta loppuun. – Olin DI-opintojen ohessa suunnittelutoimistossa töissä Helsingissä, ja kuljin Tampereelle melko tiuhaan. Opinnot eivät tuntuneet raskailta, koska olen aina halunnut oppia uutta, ja ehkä juuri tuo uuden oppimisen halu sai jaksamaan nuo hieman sitkeyttäkin vaatineet opinto- ja työvuosien yhteensovittamiset. Olen ollut monestakin syystä tyytyväinen, että jatkoin opintojani, mutta näin jälkikäteen ajatellen huomaan tarvinneeni myös hieman kasvuaikaa, jota yliopistovuodet minulle tarjosivatkin.

Iso peukku läsnätyölle

Tarja on työskennellyt oikeastaan aina suunnittelutoimistoissa, niin nytkin. Annetaanpa Tarjan kertoa, miltä tuntuu aloittaa pitkän etätyöputken jälkeen läsnätyö IdeaStructurassa. – Idiksen Helsingin toimistossa on ollut mahdollista työskennellä koko koronapandemian ajan turvallisesti: toimistossa on valtavasti tilaa, ilmanvaihtoa on tehostettu, olemme käyttäneet maskeja jne., ja osahan meistä on tehnyt etätöitä. Olen tehnyt omasta halusta työni toimistolla, ja täytyy sanoa, että se on ollut älyttömän kivaa! Koen, että kaikkinainen pallottelu, keskustelut teknisistä asioista ylipäätään, ovat toki mahdollista etänäkin, mutta parhaiten ajatusten vaihto kollegojen kanssa sujuu ilman muuta konttorilla, rauhallinen Tarja innostuu kertomaan.

Työn alla olevia kohteita

Tarja on suunnitellut ennen IdeaStructuraan tuloaan uudisrakentamisen puolella toimisto- ja liikerakennuksia sekä asuinkerrostaloja. Kohteet, joissa hän on ollut aiemmin mukana, ovat olleet betonirakenteisia. Idiksessä Tarja on päässyt tutustumaan hieman myös puurakentamiseen.

Kurkataan Tarjan työpöydälle – sieltä löytyvät ainakin Kokkikartanon ja Aleksanterinkatu 13:n hankkeet. Hän kehuu tiimiä, jossa on saanut työskennellä. – Kokkikartanossa olen tehnyt rakennesuunnitelmia, perustussuunnitelmista vesikattodetaljeihin. Olen ollut aiemmin isoissa projekteissa mukana, johtamani projektiosuuden valmistumiseen saattoi kulua vuosia. Osa projekteista, joissa olen nyt mukana, ovat kestoltaan lyhyempiä: hankkeet etenevät ketterästi – tuntuu mukavalta nähdä valmista jälkeä suht nopeasti.

Energiaa uuden oppimisesta

Haastattelun aikana käy moneen kertaan ilmi, että Tarja pitää haasteista ja uuden oppimisesta. Nyt on kysyttävä Tarjalta, onko hän päässyt jo oppimaan Idiksessä uutta. – Merkillepantavaa on, että Idiksessä annetaan ennakkoluulottomasti mahdollisuus suunnitella itselle uudenlaisia rakenteita. Röntgen- ja magneettikuvantamistilojen suunnittelu oli minulle esimerkiksi aivan uutta. Sain aiemmin samanlaisia kohteita suunnitelleilta työkavereiltani tukea ja apua säteilysuojauksen suunnitteluun. Idiksessä on hyvä henki, ja tarvittaessa neuvojen kysyminen on helppoa.

Onnistumisen ilo

Asiantuntijan ura on vaativa ja haasteellinen. Kohteet ovat mitä moninaisempia, ja usein kiirettäkin on riittämiin, mutta silti Tarjasta on helppo huomata, että hän pitää työstään. – Minusta on hienoa, että kahta samanlaista kohdetta ei ole, rakennesuunnittelijan työpäivätkin ovat sangen vaihtelevia, ja välillä työpäivä kuluukin muissa tehtävissä kuin on suunnitellut – työmaalta kun saattaa kilahtaa akuutti sähköposti tai puhelinsoitto, johon on tietenkin reagoitava heti. Opittavaa tässä ammatissa riittää: koskaan ei ole täysin oppinut!

Korjausrakentaminenkin kiinnostaa

Tarja on saanut pöydälleen jo muutamia käyttötarkoituksen muutostöitä, pienempiä korjauskohteita niin ikään. – Ilman muuta minua kiinnostaa myös korjausrakennuskohteiden suunnittelu: aina kun ei tarvitse rakentaa uutta. Korjausrakentamisessa on enemmän yllätyksiä, kohteet ovat hyvällä tapaa niin erilaisia. Korjauskohteissa pääsee osaksi rakennusten historiaa toisella tapaa kuin uudiskohteissa. Samanlaisina toistuvat työpäivät eivät taida olla minun juttuni, motivaationi kärsisi – siksikin korjausrakentaminen kiinnostaa minua paljon.

Kollega Tarjasta

Kysytään Samuli Majalta, Tarjan kollegalta, minkälainen työkaveri Tarja on. – Tarja on loistava työkaveri: hän ei jätä kollegaa pulaan, Tarja joustaa hankalassa tilanteessa. Kaiken kaikkiaan hänen toiminnassaan näkyy mittava kokemus. Arvostan kovasti myös sitä, että Tarja uskaltaa nostaa käden pystyyn virheen merkiksi, eikä vain toivo, että kukaan ei huomaisi mitään. Meillä on ollut erittäin kiinnostavia ja opettavaisia keskusteluja – Tarja jakaa mielellään osaamistaan ja näkemyksiään, innostuu Samuli kehumaan työkaveriaan.

Ratsastustallille

Vapaa-aikana Tarja viihtyy kotona, lukee ja harrastaa liikuntaa. – Tyttäremme harrastaa ratsastamista, joten vapaa-ajan ongelmia minulla ei juurikaan ole, mutta mielelläni toimitan kuskin virkaa, Tarja nauraa iloisesti ja tekee lähtöä heppakuskin hommiin.


Tutustu IdeaStructuran rakennesuunnittelu-palveluun.