Uudiskohteita Kruununvuorenrantaan

Mellinintie 3:ssa sijaitsevaan kerrostalokohteeseen, johon valmistuu 33 uutta Asokotia vuoden 2017 alussa.

Helsingin Kuurunvuorenrantaan valmistuu kaksi Asuntosäätiön rakennuttamaa, neljäkerroksista Asokodit-kerrostaloa. IdeaStructura vastaa talojen rakennesuunnittelusta.

IdeaStructuran vanhempi rakennesuunnittelija Juha Kotiranta iloitsee uudisrakentamisen piristymisestä. Taloussuhdanteen elpyminen on tuonut hyvää puhuria muun muassa Helsingin Kruununvuorenrannan rakentamiseen. IdeaStructura on tehnyt rakennesuunnittelun, Mellinintie 3:ssa sijaitsevaan kerrostalokohteeseen, johon valmistuu 33 uutta Asokotia vuoden 2017 alussa.

Haastava taloustilanne viivästytti projektin alkuvaihetta. Rakentamisessa päästiin kuitenkin liikkeelle, kun kohteen toteutusmalli muutettiin vapaarahoitteisesta ARA-rahoitteiseksi.

– Hankkeen suunnittelu käynnistyi jo vuonna 2013, mutta asuntokaupan hiljentyessä projekti pistettiin hetkeksi jäihin. Kohdetta suunniteltiin ensin asunto-osakeyhtiönä, mutta asunnoista tuleekin nyt Asokoteja, Kotiranta kertoo.

Kruununvuorenrantaan rakentuvien talojen julkisivut ovat pääosin tiilimuurattuja ja ulkoseinien sisäkuori on valmistettu betonielementeistä. Eristeenä on käytetty villan sijaan uretaanilevyjä, joiden ulkopinnassa on palosuojalaminaattikalvo.

– Uretaanieristeellä päästään hieman ohuempaan ulkoseinärakenteeseen kuin villalla. Oleellisin syy eristeen valintaan oli kuitenkin rakentamisen nopeus. Vaikka uretaani on villaa kalliimpaa, hintaero tasoittuu rakentamisen tehostumisen myötä, Kotiranta toteaa.

Suunnittelun haasteet päihitettiin yhteistyöllä

Uretaanieristeen käyttö aiheutti haasteita rakenteiden liitoskohtien suunnitteluun.

– Ikkunaliittymien detaljiikassa oli miettimistä, joitta näistä kohdista saatiin paloturvallisia. Rakennesuunnittelijamme, rakennusfysiikan asiantuntijoidemme ja eristevalmistajan tuotekehitysosaston yhteistyöllä ongelmaan löydettiin kuitenkin toimiva ratkaisu, Kotiranta sanoo.

Pienistä haasteista huolimatta rakennesuunnittelu on edennyt Kotirannan mielestä hyvin ja aikataulussa. Hän antaa ison kiitoksen elementtitoimittajan pätevälle suunnittelijalle, jonka kanssa yhteispeli on sujunut kitkattomasti.

Kohteen rakennesuunnittelu toteutettiin perinteiseen tapaan 2D-suunnitteluohjelmistolla. Sen käyttöä puolsi talon selkeä muoto. Kotiranta kuitenkin uskoo, että tässäkin kohteessa 3D-suunniteluohjelmalla toteutetulla BIM-tietomallilla olisi saavutettu selkeää hyötyä.

– 3D-ohjelmalla kaikki rakenteiden liitännät olisi pystytty suunnittelemaan loppuun asti. Talon mallinnettu runko kertoo elementtien tarkan geometrian, jolloin elementtisuunnittelijan työprosessi tehostuu, Kotiranta selventää.

Lisätietoja:

JUHA KOTIRANTA
Projektipäällikkö, Ins. (AMK)
+358 40 826 6701
juha.kotiranta@ideastructura.com