Lonnan sauna – Martta Mähösen ensimmäinen puurakennuskohde

Lonna on pieni sympaattinen saari Kauppatorin ja Suomenlinnan välissä. ”Pieneksi saareksi merkittävän suuri historia”, toteaa IdeaStructuran diplomi-insinööri ja rakennesuunnittelija, Martta Mähönen, joka toimi Lonnan yleisen saunan rakennesuunnittelijana.

Saarella on käsitelty ja varastoitu aikoinaan ruutia, Lonna on toiminut neuvottelusaarena Viaporin kupeessa ja sen demagnetisointiasemalla poistettiin merialuksien rungoista ja koneista magneettisuus, jotta aluksilla voitiin raivata magneettimiinoja pois vesiltä.

Lonnan saaren omistus siirtyi Puolustusvoimilta vuonna 1999 Suomenlinnan hoitokunnalle, joka on tehnyt merkittävää työtä entisöidessään saaren historiallisia rakennuksia. Saari avattiin kaikille vuonna 2014 ja Lonnan saunankin valmistumisesta on ennättänyt kulua nyt reilu vuosi.

Rakennesuunnittelu vaatii luovuutta

Martta oli vastavalmistunut DI, kun hän sai suunniteltavakseen hirsirakenteisen Lonnan saunan. Suunnitteluvaiheen alussa Martta mallinsi saunan hirsirungon. ”Mallintaminen sujui nopeasti”, kertoo Martta. ”Se, että hirsisaunasta haluttiin leijuvan näköinen, vaatikin jo luovuutta”, innostuu Martta kertomaan. Saari on suojeltu, joten maaperään ei voitu tehdä merkittäviä muutoksia; niinpä Martta päätyi suunnittelemaan porapaalut – näin hirsisauna saatiin myös ”leijumaan”.

Alapohjan betonitöiden tarvetta Martta päätti vähentää suunnittelemalla teräspalkkien päälle alapohjaan kuorilaatat, tällä tavoin betonointitarvekin vähentyi oleellisesti. Suurissa erissä valulaastin tai betonin raaka-aineiden tuominen saareen olisi ollut melkeinpä mahdotonta. Muita mielenkiintoisia suunnittelutyön haasteita olivat pitkä, matalakansinen betonipenkki sekä löylyparvelle johtavat portaat, joiden alapuolella ei saanut olla suoraa linjaa. Portaiden raudoituksen suunnittelu vaatikin hieman miettimistä.

Puu on Martalle tuttu rakennusmateriaali

Puu on rakennusmateriaalina Martalle rakas: isä on opettanut Martan rakentamaan perheen kesämökillä, jossa Martta on nikkaroinut ja sittemmin rakentanut pikkutytöstä pitäen. ”Käytännön kokemus, ymmärrys ja kertynyt tietotaito auttoivat ilman muuta merkittävästi Lonnan saunarakennuksen suunnittelussa. Ymmärrys rakenteista on syvällisempää, kun osaa rakentaa käytännössäkin”, summaa Martta.

Ensimmäistä kertaa pappia kyydissä

Martta muistelee hyväntuulisena ensimmäistä puurakennussuunnittelukohdettaan, yhteistyötä Oopeaa-arkitehtitoimiston, LVI-Trio-urakoitisijan ja tietenkin myös IdeaStructuran rakennesuunnittelija Jukka Reinikaisen kanssa. Jukan kanssa ideoitiin suunnitteluratkaisuja ja hänen kanssaan käytiin työmaakäynneillä saaressa. Kohteen suunnittelu- ja rakennusaika olivat siitäkin ikimuistoisia, että kohteeseen mentiin aina veneellä.

”Ensilöylyt saavat vielä odottaa seuraavaa kesää”, nauraa IdeaStructuran lahjakas rakennesuunnittelija hypätessään haastattelun päätyttyä pyöränsä selkään, josta hän vielä huikkaa kohteen porapaalujenkin suunnittelun olleen jännittävää – kenellepä ei olisi, kun kyseessä on ensimmäisten porapaalujen suunnittelu!


Lue lisää IdeaStructuran puurakentaminen-palvelusta.