fbpx

Korjausarkkitehtien osaaminen on monipuolista

Kun IdeaStructuraan saatiin ensimmäinen oma arkkitehti kuusi vuotta sitten, helpottui monen urakan tarjoaminen ja toteuttaminen, sillä kaikki suunnittelu voitiin tehdä saman katon alla. Kun arkkitehti- ja insinöörisuunnittelu tehdään tiiviissä yhteistyössä, syntyy etuja, jotka hyödyttävät myös tilaajaa.

Arkkitehdin rooli hankkeissa on erityisen merkittävä silloin, kun hanke edellyttää rakennus-/ tai toimenpidelupaa. Arkkitehti hoitaa neuvotteluja viranomaisten kanssa ja toimii yleensä silloin hankkeen pääsuunnittelijana. Myös pienemmistä hankkeista löytyy usein osa-alueita, joissa kaivataan arkkitehdin ammattitaitoa; esimerkiksi värien suunnittelemisessa ja pintamateriaalien määrittelemisessä arkkitehdin ammattitaidolle on käyttöä.

Arkkitehtiemme osaaminen on monipuolista

IdeaStructuran arkkitehtitiimi on pieni porukka, johon mahtuu paljon tietotaitoa ja intohimoa omaa työtä kohtaan. ”Erilaiset opinto-, ura- ja elämänpolut ovat kerryttäneet monipuolista osaamista, joka on tiimimme tärkein pääoma. Monipuolinen osaaminen onkin erityisen arvokasta, sillä kahta samanlaista projektia ei arkkitehdin pöydälle yleensä tipahda”, arkkitehtitiimi kertoo.

Vaikka tiimin taitaminen on laaja-alaista, on korjausrakentamisen kenttä ehdottomasti porukan osaamisen ydinaluetta. Projektit, joissa arkkitehdit Idiksessä työskentelevät, ovat lähes poikkeuksetta korjausrakennushankkeita. Uutta tietoa tältä rakentamisen osa-alueelta kertyy siis jatkuvasti. ”Meillä on hyvä tuntemus eri vuosikymmenien rakennustyypeistä ja hyvin kehittynyt näppituntuma erilaisista ratkaisuista, joita korjaushankkeissa voidaan soveltaa”, Marjaana kertoo.

”Hoidamme enimmäkseen omia projektejamme. Haastavien suunnittelutehtävien osuessa kohdalle pohdimme asioita yhdessä. Teemme töitä välillä myös pareittain esimerkiksi niin että kokeneempi ja tuoreempi arkkitehti työskentelevät yhdessä. Näin osaamista saadaan jaettua työnteon ohessa”, kertovat Eija ja Elina.

Mitä Idiksen arkkitehdit tekevät?

Tyypillisesti IdeaStructuran arkkitehdin työpöydällä on nippu erilaisia korjaushankkeita, joiden kokoluokka ja sisältö voivat vaihdella paljonkin. Samaan aikaan työstössä voi olla suuren taloyhtiön julkisivukorjaus ja toisen yhtiön jätekatoksen suunnittelu.

”Suunnittelutehtävien lisäksi Idiksen arkkitehdit hakevat rakennus- ja toimenpidelupia, laativat erilaisia selvityksiä ja hankesuunnitelmia sekä toimivat rakennuttajakonsultteina. Ajoittain työssä korostuukin rakentamiseen liittyvän byrokratian hoitaminen. Arkkitehdin on siis toimittava sujuvasti erilaisissa rooleissa. Toisinaan hän on projektinjohtaja ja pääsuunnittelija, toisinaan asiantuntija tai suunnittelija osana suurempaa projektiryhmää”, Heikki sanoo.

IdeaStructura on itseohjautuva organisaatio: arkkitehdit vaikuttavat itse siihen, mitä heidän toimenkuvansa pitää sisällään. Arkkitehdit ovatkin suorittaneet erilaisia pätevyyksiä ja opiskelleet erilaisia taitoja omien kiinnostuksiensa mukaan.

Arkkitehdit valmiina uusiin haasteisiin

IdeaStructura on kasvanut melkoisesti siitä, kun Marjaana aloitti talossa vuonna 2014. Hän oli Idiksen ensimmäinen arkkitehti. Viiden perustajaosakkaan toimistosta on tullut yli 70 henkilöä työllistävä yritys, jonka toimiala ja palvelut ovat kasvaneet henkilöstön kasvun myötä. Arkkitehdit ovat tulleet firmaan yksitellen ja pieni tiimi on päässyt muotoutumaan kuin varkain. Arkkitehtitiimissä tuntuukin nyt olevan energiaa ja synergiaa, jonka ansiosta se on valmis vastaanottamaan uusia haasteita.

Tällä hetkellä arkkitehdit toimivat osana yrityksen KIKOPA-palveluita (kiinteistöjen korjaushankepalvelut). ”Jatkaisimme mielellään korjaushankkeiden parissa, tavoitteet kun korjauspuolella on mahdollista asettaa juuri niin korkealle kuin riman uskaltaa laittaa. IdeaStructura on tehnyt insinööripuolen suunnittelua arvokohteissa, kuten Kansalliskirjastossa ja Finlandia-talossa, joten miksipä tyytyisimme asettamaan tavoitteitamme yhtään alemmas”, sanoo haasteisiin valmiina oleva IdeaStructuran energinen arkkitehtitiimi.

Pääsuunnittelijamme Heikki Pietiläisen mietteitä Julkisivuremontti 2019 -kilpailun voitosta sekä linkit uutisoinnista eri medioissa. Linkki: As. Oy Puistonportti 

Kiinteistölehti

Julkisivuyhdistys

Helsingin Sanomat

Kiinteistöposti

Tekniikka&Talous

Rakennusmaailma

KITA

Isännöintiliitto

Eija Syväilo

Arkkitehti SAFA

050 3274 487

eija.syvailo@ideastructura.com

Elina Panu

Rakennusarkkitehti

050 4420 638

elina.huhtamaki@ideastructura.com

Heikki Pietiläinen

Projektipäällikkö, Arkkitehti

050 4071 461

heikki.pietilainen@ideastructura.com

Marjaana Tenkanen

Projektipäällikkö, Arkkitehti SAFA

040 5327 362

marjaana.tenkanen@ideastructura.com