Kärkihanke on valmis
Helsingin Vanhankaupunginlahdella, Lammassaaren pohjoisrannalla, seisoo tukevasti uuden karhea lintulava. Tuo lava on ilman muuta meidän kärkihankkeemme, kertoo yrityksen toimitusjohtaja, Jyrki Jalli, hymyn kare suupielissään.
Taustalla käytännön kokemusta lintutornin suunnittelusta ja rakentamisesta
Vaativa rakenteiden suunnittelutehtävä lankesi itseoikeutetusti IdeaStructuran kokeneelle suunnittelijalle, Jukka Reinikaiselle – Jukka kun on suunnitellut Kangasniemelle kotitiluksilleenkin 8 metriä korkean lintutornin, jonka hän on myös rakentanut velipojan kanssa. Tuo torni on tullut käyttöikänsä päähän ja onkin siksi jo purettu.
Kaupunkiluontoon esteettömästi
Lammassaaren lintulavahanke on osa EU:n rahoittamaa Itämeren alueen kaupunkien NATTOURS-hanketta: Helsingin Vanhankaupunginlahdella kunnostettiin sekä luontopolut että pitkospuut, jotta kaupunkiluontoon olisi helpompi tutustua, ja tutustua niin, ettei ainutlaatuinen luonto lukuisine pesivine lintulajineen häiriintyisi. Polut, pitkospuut ja lintulava ovat esteettömiä; siksi kulku pyörätuoleilla ja lastenvaunuilla on myöskin vaivatonta.
Savinen maapohja haasteena
Emma Johansson, Studio Puisto Arkkitehdit Oy:n arkkitehti, esitteli Jukalle useita lintulavaluonnoksia, joista Emma ja Jukka kävivät rakenneteknisen keskustelun: miten kukin lavaluonnos olisi rakenneteknisesti toteutettavissa – perustamisolosuhteet kun olivat haasteelliset, perustukset piti tehdä pehmeään saveen, jota riitti 20:n metrin syvyyteen asti! Perustukset on tehty ruuvipaaluista, kunkin paalun alapää on routarajan alapuolella.
Rakennusmateriaaliksi valittiin massiivipuu, (sahattu lehtikuusi), jota ei ole pintakäsitelty lainkaan: puu saa ikääntyä kauniisti ja vapaasti. Lehtikuusi kestää lahoamatta useita vuosikymmeniä. Perusrakenteena on puukehä, jonka nurkkaliitokset ovat momenttijäykkiä. Kehät on vahvistettu ristikkäisillä vetotangoilla ja kiristettävillä vanttiruuveilla.
Lintulava rakennettiin talvella
Pienen lisähaasteen tuntua lintulavan rakentamiseen toi se, että kaikki puuliitoksissa olevat teräsrakenneosat on piilotettu puun sisälle, kertoo Jukka ja lisää samaan hengenvetoon, että Staran timpurit ovat tehneet kaikkinensa mainiota työtä viime talvena, jolloin lava rakennettiin. Lava piti rakentaa talvella, jotta lintujen kevätmuutto alueelle ja ylipäätään pesintä eivät häiriintyneet.
Suunnittelija on tyytyväinen lopputulokseen
Jukka harrastaa itsekin lintujen tarkkailua vaimonsa kanssa ja siksikin suunnittelijalla oli erittäin hyvin tiedossa se, ettei lintulava saa tutista! Kaukoputkella tai kiikareilla katsotaan rantalietteellä piipertäviä kahlaajia ja alustan pitää olla täysin heilumaton, ja sellainen siitä myös tuli, toteaa Jukka tyytyväisenä.