Pääsimme toistamiseen mukaan pokkaamaan Julkisivuremonttikilpailun voittoa

Koronapandemia on siirtänyt Julkisivuremontti 2021 -kilpailun voittajien julkistamista useampaan kertaan. ”Olen tiennyt palkintosijasta jo useamman kuukauden ja koettanut pitää suuni supussa, ja onnistunutkin siinä”, IdeaStructuran Heikki Pietiläinen nauraa Helsingin Messukeskuksessa, jossa kilpailun voittaja on juuri julkistettu. Voitokas kohde on Espoon Tapiolassa sijaitseva Asunto-osakeyhtiö Säästökonnun julkisivuremontti; Säästökontu on vanhin neljästä arkkitehti Viljo Revellin suunnittelemasta ns. ”taskumattitalosta”.

Toisen palkinnon sai tamperelainen Asunto-osakeyhtiö Tammelan keskuksen julkisivuremontti ja kolmannen palkinnon sai helsinkiläinen Asunto-osakeyhtiö Kalevankatu 45. Palkinnot julkistettiin 26.4. Taloyhtiö 2022 -tapahtumassa Helsingissä.

Julkisivuremonttikilpailu 2021

”Rakennukset tulee rakentaa pitkäikäisiksi, kestämään peruskorjaukset ja tarvittaessa myös toiminnan muutokset. Kestävä korjausrakentaminen ylläpitää ja jatkaa rakennusten käyttöikää, mahdollistaa muuntojoustavia ratkaisuja niin toiminnallisuuden kuin rakenteidenkin osalta. Kilpailussa painotimme korjauksien onnistumista ja laadukasta lopputulosta. Palkitut julkisivuremontit toimivat esimerkkeinä niille taloyhtiöille, jotka vasta suunnittelevat julkisivukorjaamista”, totesi Maritta Koivisto, joka edusti Rakennusteollisuus ry:tä kilpailun tuomaristossa.

”Onnistuneessa julkisivuremontissa on huomioitu korjauksen tekninen toteutus, tavoiteltu käyttöikä ja mahdollinen energiatehokkuuden parantaminen, arkkitehtuuri, kestävän kehityksen periaatteet, elinkaaritalous ja asukkaat”, Maritta jatkoi.

Lue myös meidän Vuoden 2019 julkisivuremonttikilpailun voitosta

Voittoperustelut

”Säästökonnun julkisivuremontti on ollut kokonaisvaltainen ja vaativa korjaushanke. Arkkitehti Revellin suunnitteleman kerrostalon julkisivuremontissa on säilytetty Tapiolan keskeisiin maamerkkeihin kuuluvan vuonna 1959 rakennetun taskumattitalon omaleimainen ilme. Julkisivumateriaalit on valittu harkiten ja käytetty alkuperäistä materiaalia uudistetulla tavalla. Kohteen uudet rakenteelliset ratkaisut on suunniteltu perusteellisesti ja niitä on hiottu vielä tarvittaessa työmaalla”, Maritta kertoi julkistaessaan kilpailun voittajan.

IdeaStructura vastasi vaativan kohteen rakennesuunnittelusta ja valvonnasta

Antti Paakkari ja Jukka Reinikainen vastasivat kohteen rakennesuunnittelusta, Jukka Särkimäki toimi työmaan valvojana. Heikki toimi puolestaan pääsuunnittelijana ja arkkitehtina.

”Lähtötilanteessa Säästökonnun puuikkunat olivat osittain uusittavassa kunnossa. Ikkunoissa oli paikoin yli viiden metrin pituisia karmeja, ja näkyvät pystyjakokarmit oli verhoiltu paksuilla alumiininlevyillä. Ikkunoiden yläkarmit olivat kuitusementtilevyjen takana, levyt olivat paikoin käyristyneitä ja haljenneita. Jotta ikkunat pystyttiin uusimaan, kuitusementtilevytkin piti irrottaa ja uusia. Levyt olivat melko rapsakassa kunnossa ja aikansa lapsia, joten niissä oli käytetty myös asbestia, siksikin ne olivat uusittava”, Heikki kertoo.

Samalla, kun levytys uusittiin, Säästökonnussa katsottiin järkeväksi uusia myös lämmöneristys.

Uniikin talon haasteet

Taskumattitaloon mahtuu kulmia, mutta myös pyöreyttä. Kuitusementtilevyt oli tilattava Sveitsistä Swisspearl-nimisestä yrityksestä. Heikki kävi tarkoilla mitoilla Säästökonnussa, jotta Swisspearl pääsi tekemään muotit, ja niin Säästökonnun pyöreät kuitusementtilevyt pystyttiin valamaan määrämittaisina.

”Säästökonnussa oli muutamia muitakin aivan uniikkeja piirteitä, kuten normaalia paksumman alumiinisen vesipellin pyöristäminen. Omia haasteita tuli eteen myös räystäspellityksissä ja ikkunavesipellityksissä. Kohde on suojeltu, joten julkisivun piti pysyä ennallaan. Jouduimme kuitenkin nostamaan ikkunoiden karmeja noin viisi senttiä, tämä tehtiin tietenkin Espoon kaupunginmuseon luvalla. Meillä oli karminnostoon hyvin perustellut tekniset syyt: tämä oli hankkeen suurin julkisivumuutos”, Heikki kertoo.

Julkisivuyhdistys ry

Julkisivuyhdistys on vuonna 1995 perustettu yhdistys, jonka tavoitteena on kestävän ja kauniin julkisivurakentamisen edistäminen. Yhdistyksessä on noin 100 jäsenyhdistystä.

Asunto-osakeyhtiöille suunnattu kilpailu järjestettiin nyt kahdeksannen kerran. Julkisivuyhdistys on toteuttanut kilpailun yhteistyössä Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry:n ja Suomen Messujen kanssa.

Kiitos kaikille:

Tilaaja: Asunto-osakeyhtiö Säästökontu

Kuntotutkimus: Matinkylän Huolto Oy ja IdeaStructura Oy

Suunnittelu: IdeaStructura Oy

Materiaalitoimittajat: ikkunat ja ovet Profin Sydänpuu ja Swisspearl-kuitusementti-julkisivulevyjen maahantuoja Arliko Oy

Urakoitsija: Consti Korjausrakentaminen Oy (Consti Julkisivut Oy)

Valvonta: Matinkylän Huolto Oy ja IdeaStructura Oy