Yli-insinööri Pentti Aho sai kutsun linnan juhliin

”Pentti Aho”, mies vastaa tien päältä rauhalliseen tyyliinsä puhelimeen torstaiaamuna. Hän kertoo ennättäneensä jo palauttaa vuokraamansa frakin, kuinkas muutenkaan: sellainen Pentti on, täsmällinen ja aikaansaava.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti rakennesuunnittelijaurallaan ansioituneen Pentin kaksi vuotta sitten yli-insinööriksi. Helsingissä ei taida olla arvorakennusta, jonka korjauksessa Pentti ei olisi ollut mukana: Kansallisteatteri, Kansalliskirjasto, Finlandia-talo ja monet muut valtionhallinnon kohteet – kaikki Pentin kohteita.

Lahjakas rakennesuunnittelija, pidetty kollega

”On ollut suuri rikkaus saada työskennellä vuosikymmenet Pentin kanssa, pari vuosikymmentä Vahasella ja toista vuosikymmentä Idiksessä: arvostan Penttiä tavattoman paljon kollegana, asiantuntijana ja ihmisenä. Olen hurjan onnellinen Pentin puolesta, kun hänet kutsuttiin linnan juhliin, se on suuri kunnianosoitus, kuin kruunu poikkeuksellisen lahjakkaan rakennesuunnittelijan mittavalle uralle”, Jyrki Jalli, IdeaStructuran toimitusjohtaja sanoo.

Juhlakutsu tuli yllätyksenä

”Juu, kutsu oli täydellinen yllätys. Jouduin vain empimään pitkään osallistumistani, koska pyöräytin nilkkani nivelsiteet kotipuolessa tehdessäni näitä talossani olevia korjaushommia, mutta onneksi nilkka ennätti kuntoutua sen verran, että pääsin linnan juhliin”, Pentti sanoo.

”Olihan se todella suuri kunnia saada kutsu tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle”, Pentti myhäilee selvästi tyytyväisenä.

Ai niin! Maistoitko boolia? ”Kyllä, ja täytyy sanoa, että se oli hyvää”, Pentti nauraa.

Pentti on odotettu vieras konttorilla

Pentti on saavuttanut toimistossamme aivan erityisen aseman, joka näkyy vieläkin, vaikka mies on ennättänyt olla eläkkeellä jo reilun vuoden verran: kun Pentti astelee toimiston ovista sisälle, hän huomioi kaikki vanhat kollegansa ja pian kahvion vakipaikalle istahdettuaan, kollegat pörräävätkin jo Pentin ympärillä rakennusteknisine kysymyksineen, ja Pentti vastaa, neuvoo ja tuutoroi.

”Nähdään viikon päästä Idiksen pikkujouluissa Tampereella”, hyväntuulinen Pentti huikkaa vielä juttutuokiomme lopuksi.