Vertti on sopiva sekoitus nuoruuden intoa ja rakenneosaamisen paloa

Tutustumme tällä kertaa IdeaStructuran Savonlinnan konttorilla työskentelevään Verneri Laariin. ”Vertin kanssa on erittäin mukava työskennellä. Laaja-alaisen osaamisen lisäksi hän on verbaalinen lahjakkuus, jonka vitsit löytävät perille kuin iskulyönnit lentopallossa konsanaan”, sanoo IdeaStructuran liiketoimintajohtaja Sami Karvinen kollegastaan.

Vertti kertoo jalkojensa olleen betonissa nuoruuden kesinä, niin monet suvet Lujabetoni työllisti lukioikäistä miestä. Oman talon rakentaminen näyttää olevan Laareilla sukutraditio: Vertin isä, isänisä, isänisän isä, he ovat kaikki opettaneet pojilleen, miten taloja rakennetaan. Tuota taustaa vastaan Vertin ammatinvalinta tuntuukin luonnolliselta; lukion ja armeijan käytyään luumäkeläinen nuori mies päätti hakea Saimaan ammattikorkeakouluun (nyk. LAB-ammattikorkeakoulu), josta hän valmistui reilut kymmenen vuotta sitten rakennusinsinööriksi. – Olin kyllä kiinnostunut arkkitehdinkin ammatista, mutta Taavetin lukion rehtori palautti minut arkkitehtihaaveineni maan pinnalle.

Muutto Lappeenrannasta Savonlinnaan

Vertti löysi tiensä Savonlinnaan ja Insinööritoimisto Tanskaselle (nyk. IdeaStructura) tultuaan tervehtimään siskoaan ja veljeään, jotka opiskelivat molemmat tuolloin Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksella. Kukapa ei kesäiseen Savonlinnaan ihastuisi ja Jouko Tanskaseen, Insinööritoimisto Tanskasen perustajaan: ajatukset Savonlinnaan muuttamisesta nytkähtivät reippaasti eteenpäin, niin reippaasti, että mies on ennättänyt asua ja työskennellä Savonlinnassa ja IdeaStructurassa jo 12 vuotta.

Savonlinnan toimisto on vetovoimainen

IdeaStructura osti Insinööritoimisto Tanskasen liiketoiminnan lokakuussa 2020. Tuolloin Savonlinnan toimistolla työskenteli neljän hengen porukka. Nyt konttorilta löytyy jo yhdeksän työntekijää; Vertti toimii palveluvastaavana.

Jyrki Jalli, IdeaStructuran toimitusjohtaja, huomasi liiketoimintakauppoja tehdessään, että Savonlinnan rakennesuunnittelijat ovat ”pure-rakennesuunnittelijoita”, kunnon osaajia. – Idiksen Savonlinnan konttorilla on porukka, jolla on rohkeutta toteuttaa uusia palveluja. On ollut tavattoman hienoa huomata, miten mutkattomasti Savonlinna on solahtanut osaksi Idiksen kulttuuria: meillä on huikeita projekteja, joissa olemme pystyneet auttamaan toinen toisiamme paikkakuntariippumattomasti, Jyrki sanoo.

Kurkistus Vertin työpöydälle

Vertti toimii projektipäällikkönä Rantasalmen uuden paloaseman suunnittelussa ja työmaavaiheessa olevassa Neles Supply Centerissä. Niin, eikä sovi unohtaa Punkaharjun koulun projektin vetoa ja hallintaa, joka löysi muiden projektien lisäksi tiensä Vertin työpöydälle.

Alkaviakin kohteita on moneen makuun, kuten Rantasalmen A-koulun saneeraus ja muutama pienempi projektipäällikön tehtävä korjaussuunnittelukohteissa.

Palveluvastaavan monipuolinen työsarka

 Vertti toimii Savonlinnan toimistolla palveluvastaavana; hänen tehtävänään on työntekijöiden resurssien hallinta: Vertti huolehtii siitä, että kaikilla on työtä, ja että sitä olisi sopivasti, eikä liian kanssa. – Tarjousten laskenta ja laadinta kuuluvat myös tehtäviini. Asiakasrajapintaankin on tullut paneuduttua entistä enemmän, koska tehtävärepertuaarini käsittää asiakkaiden hankinnan ja tietenkin myös nykyisten asiakkaiden tyytyväisenä pitämisen.

Vertti ohjaa ja avustaa mielellään kollegojaan, ja se onkin osa hänen päivittäistä työnkuvaansa. – Ongelmat voivat liittyä Valueframeen tai vaikkapa jonkun rakenneosan mitoittamiseen. Pyrin auttamaan kaikissa ongelmissa parhaani mukaan, ja jos en osaa auttaa, niin etsin kollegan kanssa yhdessä ratkaisun asiaan, jolloin opimme molemmat uutta.

Savonlinnan toimisto on aloittamassa projektinjohto- ja kuntotutkimuspalveluita. – Ensimmäiset kohteet ovat löytäneet tiensä projektilistaukseen, joten työnsarkaa tulee riittämään aivan uusillakin urilla.

Vaihtoon toiselle paikkakunnalle

IdeaStructurassa on lanseerattu tänä keväänä vaihtosysteemi. – Kasvokkain kohtaaminen on paras tapa oppia tuntemaan muiden paikkakuntien työkaverit. Vaihtosysteemi tukee varmasti myös pitkässä juoksussa projektien läpivientiä: asioita voidaan käydä läpi saman pöydän tai valkotaulun ääressä. Yhteiset linjauksetkin on helpompi tehdä, kun suunnitteluryhmän kanssa voidaan keskustella asiat heti halki, eikä tarvita joskus jopa viikkoja kestäneitä sähköposti- tai suoraviestintäkeskusteluja. Vaihtosysteemiin liittyy myös iso positiivinen riski: toisella paikkakunnalla käynti ja ajanvietto saattavat syventää työtoveruutta ystävyydeksi – mikä olisikaan sen parempaa kuin työpaikka, jossa työkaverit voivat olla myös ystäviä, ja joiden kanssa voi jakaa niin ilot kuin surutkin. 

Joulupukki, Batman ja Vertti on elementissään

– Verttiin eivät päde intro- tai ekstro -etuliitteet, Vertti on dynamo, jonka tilannekomiikka ja reaktiokyky ovat vertaansa vailla”, Sami sanoo nauraen. Se on helppo uskoa: IdeaStructuran aprillipäivänä pidetyissä pikkujoulujuhlissa Vertti esiintyi joulupukkina, ja hurmasi yleisönsä. Valmistautumisaikaa miehelle annettiin juuri sen verran kuin joulupukin nutun ylle pukeminen vaati.

Ja vähän siitä pidemmästä askarteluprojektista, josta on kuultu tarinaa Idiksen Helsingin konttorilla asti. – Olen mukana erään järjestön toiminnassa, jossa järjestimme Ole sitä, mitä haluat olla -bileet. Minä olen aina halunnut olla Batman.

Ja niin ryhtyi mies toimeen. Hän hankki kuumaliimapyssyn, Batman-puvun sabluunan, jonka Vertti suurensi  omaa kokoaan vastaavaksi, askarteluveitset ja tietenkin myös pukukankaan. – Projektiin taisi upota parin kolmen viikon illat. Mielessäni on elävästi hetki, jolloin vaimoni kysyi minulta, minkä ihmeen takia aikuinen mies tekee Batman-pukua. Ei minulla siihen mitään järkevää vastausta ollut, eikä ole nytkään”, Vertti nauraa vedet silmissään.

Lentopalloa, padelia, levyarvosteluja

Vertti on selvästi hyvin pragmaattinen insinööri. Ja kuitenkin myös niin luova, taiteellinenkin. Hän nauttii musiikista, sen kuuntelemisesta ja soittamisesta: Vertti soittaa hääbändissä rumpuja ja kirjoittaa myös ehtiessään levyarvosteluja.

Vertin ja Marjutin kirjastosta on komea näköala järvelle: kirjastosta löytyy tuhat CD-levyä, tuhat elokuvaa, ja hyvinkin sata vinyyliä. Kun lentopallo- tai padeltreenit ovat ohi, mies vetäytyy mielellään elokuva- ja musiikkikirjastoonsa vielä rentoutumaan – niin hän taitaa tehdä tänäänkin, kunhan saamme haastattelun plakkariin ja Vertin padelkentälle.