fbpx

Vanhasta pankin konttorista sukeutui oiva kahvila

Vanhassa pankkirakennuksessa herkutellaan

Kuusamo oli peittynyt kauniiseen lumivaippaan, ulkona pakasti reippaasti: suomalaisranskalainen pariskunta istui kahvikupposen äärellä, kun heille syntyi idea, joka on nyt täyttä totta. Pieteetillä peruskorjatusta rakennuksesta Kuusamon keskustan Kitkantieltä löytyy mitä viehättävin ranskalaistyylinen kahvila, The French Café.  Samalla keskustan yksi vanhimmista taloista sai uuden elämän: ulkoasultaan suojeltu rakennus voi vihdoin loistaa – hyvin palvellut vanha pankin konttori on kuin luotu Moona Mankisen ja Arthur Bataillen kahvilaksi.

Tunnelma Kitkantiellä kesäkuisena lauantaina on mukavan verkkainen, kahvihammasta alkaa kolottaa. The French Cafén ovi on kutsuvasti auki ja kahvilan työntekijät toivottavat kävijänsä iloisesti tervetulleeksi itsetehtyjen herkkujen maailmaan.

Kuusamon keskustan kruununjalokivi

Istahdamme vuonna 1952 Pohjoismaiden Yhdyspankiksi valmistuneen rakennuksen terassille. Kahvilavieraan on vaikea pysähtyä aloilleen: ehkä se johtuu siitä, että vieras on lomaillut jo toista viikkoa luontoäidin helmassa Yyterissä, Evijärvellä, Liminganlahdella, Konttaisissa, Oulankajoen Jäkälänmutkassa, ja tottunut syömään sitä, mitä Trangialla saa näppärimmin kokattua ja yhtäkkiä tarjolla onkin herkkuja, joista metsässä on voinut vain unelmoida.

Vilkas pöytäseuralainen on IdeaStructuran toimitusjohtaja, Jyrki Jalli, joka on ennättänyt siirtyä jo  valokuvaamaan taloa. ”Onpa muuten hienosti aumattu tiilikatto ja kauniisti koristellut piiput; täytyy sanoa, että rakennuksen restaurointi alkuperäiseen loistoonsa on todella onnistunut”, kahvilan terassille tiensä takaisin löytänyt Jyrki kertoo innoissaan.

Rakennus on läpikäynyt täydellisen peruskorjauksen

”Rakennuksessa suoritettiin kattava peruskorjaus alapohjasta vesikattoon ja myös julkisivu kunnostettiin aina pohjia myöten. Saimme käyttöömme vanhat rakennesuunnitelmat, joissa perustukset oli esitetty oikein, mutta oli niissä kyllä oma pieni erikoinen nyanssinsakin: ylemmät kerrokset olivat piirustuksissa peilikuvina”, kohteen rakennesuunnittelijat, Minna Anttalainen ja Arto Roine kertovat.

”Kaikkinensa mukava pikku kohde, jonka suunnittelu hoitui pitkälti etänä. En ole vielä päässyt kahvilaan herkuttelemaan, mutta seuraavan Kuusamon mökkireissun yhteydessä tämäkin asia tulee korjattua”, Arto nauraa.

Ajatusleikistä sukeutuu kahvila

Leipurikondiittoriksi Nizzassa kouluttautunutta Moona Mankista kuunnellessa on pakko uskoa, että ajatuksilla leikittely saattaa tosiaan kannattaa. ”Emme uskaltaneet aluksi kertoa kenellekään kohtalaisen villistä ideastamme, ranskalaisen kahvilakonditorian Kuusamoon perustamisesta. Ajattelimme, että kahvila sopisi parhaiten Yhdyskulman taloon, taloon, joka oli seissyt tyhjänä jo vuosia. Meillä ei ollut mitään tietoa siitä, että Kuusamon kaupunki suunnitteli samaan aikaan Yhdyskulman kiinteistön peruskorjausta ja että he olivat aikeissa etsiä kiinteistöön tuota pikaa yrittäjiä”, Moona ja kokiksi Ranskassa opiskellut Arthur muistelevat hymyssä suin.

Kahvilaprojekti on vaatinut yrittäjäpariskunnalta paljon kovaa työtä, vahvaa uskoa, näkemystä ja päättäväisyyttä, mutta myös onnellisia sattumia: tuntuu, että vanha pankkisali on kuin luotu juuri tälle viehättävälle ranskalaistyyliselle kahvilalle, jossa taidokkaasti paahdettu pienpanimon kahvi ja taivaallisen makuiset Moonan tekemät macaronsit maistuvat.