”Uskon yhteistyön voimaan”, sanoo rakennusinsinööri Teemu Ruokoja Kokkolan toimistosta

Teemu Ruokojan tie IdeaStructuran Kokkolan toimistolle on kulkenut Vaasalaisen Citecin ja Kokkolalaisen Insinööritoimisto Nissilä&Cygnelin kautta. Opiskelunsa Teemu hoiti erinomaisesti Vaasan ammattikorkeakoulussa ja valmistui rakennusinsinööriksi vuonna 2006. Teemu on työskennellyt IdeaStructurassa suunnitteluinsinöörin ja projektipäällikön tehtävissä niin uudis- kuin korjausrakennuskohteissakin.

Jääkiekkoilijasta rakennusinsinööri

”Kyllä uravalintani osui aivan nappiin, vaikka lukion ja armeijan jälkeen nuoren miehen mietteet ammatinvalinnan suhteen olivat vielä vähän vaiheessa. Pelasin niin intensiivisesti jääkiekkoa läpi lukion, etten ehtinyt niinkään miettimään, minne haluaisin opiskelemaan. Armeijasta päästyäni pohdin aika tarkkaan, mikä minua ylipäätään kiinnostaa ja totesin aikani pähkäiltyäni, että haluan rakennusalalle opiskelemaan, vaikka aiempaa kokemusta rakentamisesta minulla ei ollut pikkupoikana puihin tehtyjä majoja lukuun ottamatta”, Teemu kertoo.

Monipuolinen suunnittelija

”Citecin aikoina Vaasassa toimin betonirakenteiden suunnittelijana teollisuuskohteissa, pääosin Wärtsilän voimalaitoskohteissa. Halusimme vaimoni kanssa kuitenkin muuttaa lähemmäs lapsuutemme maisemia ja palasimmekin takaisin Kokkolaan ja pääsin Nissilä&Cygnelille töihin, mikä tarkoitti myös sitä, että suunnitteluinsinöörin työ muuttui monipuolisemmaksi uudis- ja korjauspuolen kohteiden suunnittelemiseksi,” kertoo Teemu.

Referenssikohteita on ehtinyt jo kertyä

Teemun tuoreimpia kohteita IdeaStructurassa ovat olleet Pietarsaaren kielikylpykoulu, joka on nyt urakkalaskentavaiheessa ja Chydeniuksen koulu Kokkolassa: näissä molemmissa kohteissa Teemu on toiminut projektipäällikkönä ja rakennesuunnittelijana. Näiden lisäksi Teemun referenssiluettelo pitää sisällään monia muitakin teollisuuden ja julkisten rakennuksien suunnittelukohteita ja asuinkerrostalojakin on listalle kertynyt ainakin jo tusinan verran.

”Pidän haasteista”

”Oma luonteeni on sellainen, että pidän haasteista. Ja olen ollut siinä mielessä hyvässä asemassa, että olen saanut kasvaa ja kehittyä asiantuntijaksi kokeneiden suunnittelijoiden vieressä”, summaa Teemu ja puhuu oppi-isistään – Jorma Nissilästä, Paul Cygnelistä ja Pertti Kaustisesta. ”Pidän itsekin siitä, että saan ohjata ja auttaa kollegoja. Ajattelen niin, että koskaan ei saisi olla sellainen kiire, etteikö ehtisi tovin verran kuunnella kollegan ajatuksia ja neuvoakin siinä samalla, jos vain tarvetta ilmenisi”, pohtii Teemu. ”IdeaStructuran myötä on tapahtunut kehitysharppaus tietomallipohjaiseen suunnitteluun. Meillä on nyt viimeisimmät pelivälineet käytössämme, mikä on todella kiinnostavaa ja inspiroivaakin”, Teemu vielä lisää.

Vapaa-aikana perheenisä

Hyvää vastapainoa vaativien kohteiden suunnitteluun ja projektien johtamiseen tuo perhe: kolme alle kouluikäistä lasta pitävät insinöörin jalat mukavasti maassa! ”Yritän myös ehtiä mahdollisuuksien mukaan juoksu- tai hiihtolenkille, salille tai pyöräilemään – urheillessa on mukava koetella vähän kroppaa ja samalla tuuletella aivonystyröitäkin”, mutkaton ja hyväntuulinen Teemu summaa.

Kuva: Teemu Ruokoja Chydeniuksen koulun työmaalla Kokkolassa.