fbpx

Työ- ja elinkeinoministeriön peruskorjaus on edennyt harjakorkeuteen!

Työ- ja elinkeinoministeriön vaativa liki kolme vuotta kestävävä peruskorjaus on edennyt harjakorkeuteen: Tilaaja, Senaatti-Kiiteistöt Oy, järjesti 23.1.2018 harjannostajaiset, joissa myös IdeaStructuran asiantuntijat pääsivät tutustumaan töittensä tuloksiin.

Presidentinlinnan vieressä, osoitteessa Aleksanterinkatu 4-10, sijaitseva työ- ja elinkeinoministeriö on ollut alunpitäen neljästä 1800-luvun porvaristalosta koostuva virastotalo. Sittemmin yhtenäiseksi rakennettu ja laajennettu kiinteistö on toiminut historiansa aikana myös asuin- ja liiketalona.

Kohteen yksi päätavoitteista on ollut varmistaa erittäin korkeatasoinen sisäilman laatu, kertoo Tiina Palviainen, joka on toiminut hankkeessa rakennusfysikaalisena asiantuntijana. Talo on luonnollisesti täysin suojeltu: katon paikallinen korotus sisäpihalla oli ainoa muutos, joka hyväksyttiin, jotta ilmanvaihtotekniikalle pystytään takaamaan riittävät tilat, kertoo rakennesuunnittelijana toiminut Arto Roine.

Alunperin ajateltiin, että rakennuksen välipohjat säilytetään, koska rakennuksessa ei oltu havaittu sisäilmaongelmia jo aiemmin osaan välipohjista tehdyn korjauksen jälkeen. Sisäilman laadulle asetettujen korkeiden vaatimusten takia oli kuitenkin tärkeää poistaa vanhat sekalaiset eristeet kuten rakennusjätteet, merihiekka ja sammaleet. Puurakenteiden todettiin olevan kunnossa muutamaa vesivauriokohtaa lukuunottamatta, toteaa Roine.

Rakennusta on peruskorjattu säännöllisesti, viimeksi lähes 30 vuotta sitten. Meneillään oleva remontti on talon historian laajin ja perusteellisin. Laajuudesta johtuen hankkeessa on käytetty erillistä rakennushistoriallista dokumentoijaa, joka on dokumentoinut tarkoin purkutöiden jälkeen esiin saadut rakenteet. Työmaa on myös ollut vaiheistettuna kahteen osaan, ja ensimmäinen vaihe valmistui toukokuussa 2017.

Korjausten kakkosvaiheessa remontti siirtyi Mariankadun puoleiseen osaan ja TEM:n työntekijät vastaavasti jo remontoidulle puolelle. Tässä vaiheessa oli mukava huomata yhteistyön tulokset, kun sama porukka jatkoi työtä kiinteistön A-osalla. Tekijät ja suunnittelijat tunsivat jo toisensa ja työtavat oli saatu hiottua kuntoon. Työmaa on pysynyt kokonaisaikataulussa, niin että tilat päästään kalustamaan kesän alkaessa ja käyttäjät palaavat tiloihin elokuussa, Roine ja Palvianen kiittelevät.

 

Rakennuslehti uutisoi: https://www.rakennuslehti.fi/2017/03/200-vuotiaassa-temn-talossa-vaativa-sisailma-ja-valipohjaremontti/

Kuva: työ-ja elinkeinoministeriö

Valikko
nn