Rakennusinsinööri Beatles-kenkineen ja Lennon-takkeineen

”No ainahan minä hetken ehdin jutella”, hyväntuulinen Seppo Kosonen sanoo nauraen, kun mies on saatu puhelimen äärelle haastatteluamme varten. Seppo siirtyi IdeaStructuran Savonlinnan toimistosta vuodenvaihteessa pois: kevään korvalla on hyvä aika kysyä, miten pitkän rakennesuunnittelijan uran tehnyt insinööri on saanut aikansa kulumaan.

Seppo ei malttanut jäädä seisoskelemaan tumput suorina, vaan hän perusti heti IdeaStructurasta pois jäätyään Rakennussuunnittelutoimisto Hyssy Oy:n. ”Töitä on piisannut sopivasti, enimmäkseen pieniä toimeksiantoja, mutta en minä kehdannut vielä heittäytyä kokonaan oloneuvokseksikaan”, Seppo sanoo.

Yrityksen mukava nimi juontaa juurensa Sepon lapsuudenkotiin ja siellä vaikuttaneeseen Hyssy-nimiseen kissaan.

Sepon tie rakennusinsinööriksi

15-kesäinen Seppo pääsi rakennustyömaalle töihin nyppimään laudoista nauloja pois. Seppo osoittautui nohevaksi kaveriksi, ja siten myös seuraavan suven kesätyöpesti rakennustyömaalla oli taattu. ”Paras kesätyöpaikoistani on ollut ilman muuta Savonlinnaan opiskeluaikanani rakennettu Valtion virastotalo. Sain toimia raudoittajien apupoikana. Koen, että tuosta käytännön pestistä on ollut iso apu ja hyöty rakennesuunnittelijan urallani. Työssä näki käytännössä, että 32-millistä terästä ei sovi tyrkyttää joka paikkaan. Kääntösäde on suuri”, Seppo muistelee.

Ihmekös enää tuo, että Seppo lähti armeijasta päästyään rakennusinsinöörin opintojen pariin Lappeenrantaan, kun nuori mies oli kerran saanut, kiitos kesätyöpaikkojensa, rakentamisen kipinän.

Hanke, joka on jäänyt mieleen

”Suuressa toimistossa suunnitellaan suuria kohteita, joista yksi on jäänyt aivan erityisesti mieleeni. Suunnittelin Finnmap Construction Oy:n palveluksessa ulkomaan sektorilla Kiinaan ydinvoimalaa. Olimme kohteen ali-alisuunnittelija; työni tein Fortumin toimistolla. Suunnitelmien kontrollereina toimi useampi nainen Pietarista. Työ oli erittäin mielenkiintoista ja opettavaista. Piti selvitellä ja keskustella kokeneempien kanssa esimerkiksi siitä, miten kaasutiiviit rakenteet raudoitetaan. Sehän on suunnilleen sama kuin meidän väestönsuojamme, mutta terästen jatkokset piti tehdä hitsausliitoksina – tämä oli uutta! Kysyinkin sitten kerran sektoripäälliköltä, miten noin mahdoton määrä hitsausta saadaan tehtyä. Hän kertoi, että paikan päällä on kyllä riittävästi päteviä hitsareita ja jos ei olisi, niin laitettaisiin lehteen ilmoitus, ja jo heti seuraavana aamuna olisi 100 000 miestä portin takana. Mietin vieläkin, lieneekö tuo ollut totta”, Seppo sanoo.

Beatles-kengät Liverpoolista

Liverpoolin reissu, ja neljään kertaan. Miksi ihmeessä, jalkapallonko takia? ”Ei”, parahtaa Seppo. ”Tieni Liverpooliin on kulkenut tietenkin Beatlesin jalanjälkien perässä. Beatlesin pojat syntyivät kaikki Liverpoolissa, ja totta kai minäkin olen halunnut käydä tutustumassa legendaarisen rockyhtyeen synnyinsijoilla. Pojat tosin oppivat lopullisen soittorutiininsa Hampurissa St. Paulissa pitkillä, jopa 8 tunnin soittoilloilla”, Seppo kertoo.

Irlanninmereen laskevan Mersey-joki leviää Liverpoolin kohdalla lähes lahdeksi, joka luo kaupunkiin merellisen tunnelman. On helppo nähdä Seppo noissa maisemissa Beatles-kengissään ja Lennon-takissaan.

Monessa mukana

Seppo (PS) lähti parikymmentä vuotta sitten mukaan kunnallispolitiikkaan ja hänelle on ennättänytkin kertyä iso liuta luottamustehtäviä: Seppo on kaupunginhallituksen varajäsen, kaupunginvaltuuston jäsen, teknisen lautakunnan jäsen, rakennus- ja ympäristölautakunnan jäsen ja kuntaliiton koulutusyhtymä Samiedun hallituksen jäsen. ”Eli tuolla puolella myös on kokousta ja miettimistä. Koetan tuoda teknisen osaamiseni esim. kaavoituksessa ja rakennusten säilyttämisessä ja purkamisessa esille”, Seppo toteaa.

Aktiivinen mies toimii myös Punkaharjun Keilaliiton puheenjohtajana ja Keilaseura FullRollerin puheenjohtajana.

Mukana rautalankabändissä

Sen lisäksi, että Seppo on tehnyt mittavan ja merkittävän rakennesuunnittelijan uran, hän on tehnyt myös toisenkin uran: mies on soittanut ja soittaa kitaraa rautalankabändissä. ”Soitamme edelleen aktiivisesti häissä, juhlissa ja muissa tapahtumissa. Kävimme kaksi viikkoa sitten Kuopiossa soittamassa rautalankakitaristin muistotilaisuudessa. Leski toivoi, että soittaisimme kaksi rautalankakappaletta ja yhden lauletun The Rolling Stones -kappaleen. Ajat ovat muuttuneet! Lauloin muistotilaisuudessa As tears go by -kappaleen ja kyllä monen silmä kostui”, Seppo kertoo.

Puhe kääntyy konsertteihin, ja aivan erityisesti Rollareiden konsertteihin. Niissä mies on viihtynyt hiukan enemmänkin, niin Suomessa kuin vähän kauempanakin. ”Viisi Rollareiden konserttia ei ole yhtään liikaa. Hassua on se, että en kuuntele kotona musiikkia: tuotan sitä joko itse tai käyn konserteissa”, Seppo sanoo.

Veistokerhon innokas jäsen

Seppo on kuulunut 35 vuotta Savonlinnassa toimivaan veistokerhoon. ”Ammattiopisto Samiedun veneenrakennuspuolen monipuoliset koneet ovat veistokerhomme käytössä. Olen tehnyt enimmäkseen pieniä arkea helpottavia esineitä, kuten teepussien kuivatustelineitä, mutta vuosien varrella on tullut nikkaroitua myös vähän isompiakin mööpeleitä, penkkejä, tuoleja ja tietysti sähkökitaroita”, Seppo kertoo.

Ja onpa The Rolling Stones -yhtyeen kitaristi Keith Richards saanut Sepolta upean itse tehdyn kitarakellon!