Miten meillä meni vuosi 2021?

Toimitusjohtajat ovat ymmärrettävistä syistä välillä kiireisiä ja sopivan haastatteluajan löytymisen eteen voi joutua tekemään duunia. Kun aika juttutuokiolle löytyi, piti vielä tarkistaa Ilmatieteen laitoksen sivuilta sääennuste! Nyt takana on toistakymmentä käveltyä kilometriä Stadissa, ja mennyt vuosikin taputeltuna, kun Valtteri-myrsky ottaa vasta ensi askeliaan. – Ajatus kulkee kävellessä hyvin, vaikka on myönnettävä, että fokus katosi hetkeksi Töölönlahdella koetun takaiskun vuoksi, toteaa Jyrki Jalli, IdeaStructuran toimitusjohtaja kävelyhaastattelumme päätteeksi arvoituksellisesti.  

10-vuotias IdeaStructura on laajentanut toimintaansa vuosi vuodelta ja työllisti viime vuoden lopulla jo yli sata suunnittelijaa. Pääkonttori sijaitsee Helsingin Pitäjänmäessä ja muut toimipisteet ovat Hämeenlinnassa, Kokkolassa, Kuopiossa ja Savonlinnassa. – Teams-käytänteet sujuivat toisena koronavuotena mallikkaasti, samoin digitaalinen yhteistyö: Teamsin myötä saimme edistettyä meille erittäin tärkeää paikkakuntariippumatonta työkulttuuria – en voi kuin ihailla eri toimistojen välistä yhteistyötä. Itse olen sen verran vanhan liiton miehiä, että paraskaan Teams-kokous ei lyö vertoja vaikkapa syksyllä tekemälleni maakuntakierrokselle, joilla sain tavata jokaisen insinööreistämme – voi sitä energian ja ideoiden määrää, minkä porukan kasvokkain kohtaaminen minulle toikaan.

Koronan kanssa on jo opittu elämään

Toinen koronavuosi on sujunut selvästikin IdeaStructurassa rutiinilla. Asiantuntijat ovat voineet tehdä etä- tai läsnätyötä – etenkin Pitäjänmäen konttorilla riittää tilaa, ja siksi moni idisläinen onkin pystynyt tekemään turvallisesti läsnätyötä toimistolla.

Työntekijöiden ajatuksia ja mielipiteitä läsnä-, etä- ja hybridityöskentelystä haluttiin kuitenkin selvittää kyselyn avulla. Syksyllä tehdyssä kyselyssä ei käytetty monivalintakysymyksiä, koska toivottiin, että työntekijät kertoisivat perusteellisemmin etätyökokemuksistaan, ja näin tapahtuikin: vastaajat olivat nähneet paljon vaivaa kuvatessaan kohtaamiaan haasteita. – Meillä ei ole tiukkoja työskentelyohjeita, kulttuuriimme kuuluu, että ihmiset määrittelevät itse heille sopivat työskentelytavat. Nyt jokaisen tehtävänä onkin arvioida työtapoja, jotka varmistavat oppimisen ja kehittymisen ja ottavat huomioon kollegat ja asiakkaat. Jos kyselyn lopputulema pitäisi tiivistää yhteen lauseeseen, niin se olisi: spesifit keskittymistä vaativat työt tehdään mielellään kotona, mutta ”pallottelua” vaativat työt taasen toimistolla.

Liikevaihtotavoite saavutettiin

Yrityksen liikevaihto kasvoi noin 20 prosenttia, mikä on IdeaStructurassa myös kasvun jatkuva tavoite. – Pääsimme poimimaan hedelmiä vuonna 2021, koska olemme panostaneet määrätietoisesti aiempina vuosina yrityksen kehitykseen ja kasvuun. Viime vuoden erityisenä tavoitteenamme oli integrointi eli ostamiemme yritysten IdeaStructuraan hyvällä yhteistyöllä tapahtuva sitominen. Varsinaisesta integroitumisprosessista ei sitten tarvinnutkaan kantaa huolta, koska yhteistyö alkoi sujua luonnostaan, mikä oli hämmästyttävää, kun ottaa huomioon, että porukka ei ole koronan takia juurikaan pystynyt tapaamaan toisiaan.

– Summa summarum: vuosi oli taloudellisesti kannattavuudenkin näkökulmasta hyvä, vaikka joitain sudenkuoppia jouduttiin täyttämään myös vuonna 2021.

IdeaStructuraan halutaan töihin

IdeaStructuraan halutaan töihin ja yritys on pystynyt siten kasvattamaan resurssejaan.  – Tuleva vuosi näyttää hyvältä, Suomen valloitus jatkuu ja tavoitteenamme on perustautua uusille paikkakunnille tänäkin vuonna: ajatuksenamme on sijoittua ainakin kaikille niille paikkakunnille, joissa rakennusalan ihmisiä koulutetaan. Haluaisimme tehdä jatkossakin tiiviisti yhteistyötä oppilaitosten kanssa niin rekrytointi- kuin kehitysmielessäkin. Alan kehitystarpeet ovat hyvin moninaiset ja laajat, ja ajattelemme, että näihin haasteisiin olisi mukava tarttua yhdessä oppilaitosten kanssa.

Syysreissu ei ottanut vieläkään onnistuakseen

Idisläiset eivät päässeet perinteiselle syysreissulleen ensimmäisenä koronavuotena, eivätkä vielä toisenakaan koronavuotena. – Todella harmillisia takaiskuja, reissuillamme kun on ollut suuri hengenkohotus- ja yhteenhitsautumismerkityksensä. Jouduimme perumaan myös aivan viime hetkellä kehityspäivät ja pikkujoulujuhlat, mutta kokoonnumme nyt yhteen huhtikuussa; kehityspäivä- ja juhlajärjestelyt ovat hyvää vauhtia käynnissä, koska oletamme että kevättä kohti mennessä omikron pikku hiljaa vaikenee ja rokotuskattavuus sen kuin vain kasvaa, jolloin meillä on hyvä sauma kokoontua yhteen.

Uusia projekteja ja asiakkaita

Uudisrakennesuunnittelupalveluiden kysyntä on ollut koko viime vuoden hyvä, ja korjausrakentamisen puolella olemme saaneet mielenkiintoisia ja klassisia hankkeita, isoja ja pieniä, joista Finlandia-talon peruskorjauksen rakennesuunnittelu on tietysti suurin. – Näyttää siltä, että olemme onnistuneet jossakin, ja onnistuneet hyvinkin, koska saimme viime vuonna mitä erilaisempia yhteydenottoja, jotka poikivat uusia projekteja ja uusia asiakkuuksia. Meidät tunnetaan markkinoilla ja olemme päässeet tekemään vaativia ja haastavia hommia. Osa projekteistamme on turvaluokiteltuja julkishallinnon hankkeita, joista ei harmi kyllä parane puhua. Pystymme tekemään nykyisillä resursseillamme jo kaiken kokoisia projekteja, mikä on aina tietenkin hieno asia.

– Olemme saaneet kuntotutkimuksiin todella iskukykyisen ja loistavaa asiakaspalautetta keräävän tutkimusporukan, jolla on vankka tulevaisuus edessään; rivimmehän vahvistuivat vuodenvaihteessa 2020-2021, kun IdeaStructura ja Sisäilmainsinöörit yhdistivät voimavaransa. 

Osallistava omistajuus

IdeaStructurassa pohdittiin pitkään sitä, mikä olisi fiksu tapa ottaa avainhenkilöitä mukaan omistajiksi. – Olemme saaneet luotua mallin sellaisille ihmisille, jotka haluavat uskoa yritykseen ja jotka ovat valmiita panostamaan sen tulevaisuuteen: heille voidaan tarjota osakkuutta – osallistava omistajuus on liiketoiminnan kannalta todella merkittävä asia kehityksen ja kasvun vauhdittamisessa. Yrityksemme kutsui viime vuonna uusiksi osakkaikseen seitsemän työntekijäänsä: IdeaStructurassa on nyt 16 osakasta, joista neljä on perustajaosakasta.

Vuoden kokonaissaldo

Toinen koronavuosi on ollut erilainen, koska koronan kanssa on jo totuttu elämään. – Tärkein asia koko vuonna 2021 on ilman muuta se, että jokainen idisläinen on kantanut kortensa kekoon, jaksanut puurtaa ja painaa päälle, ja pitää niitä maskeja ja toimia terveysturvallisesti. Totta kai mittareita on mukava lukea, kun vuoden kokonaissaldo on positiivinen. Jos tunteita mittaroitaisiin, niin se tunne, että saan tehdä duunia tällaisessa upeassa porukassa, on vain voimistunut – on tavattoman hienoa saada olla tämän porukan toimitusjohtaja!

P.S.

Kävelyhaastattelun tekeminen oli mukava kokemus. Toistakymmentä käveltyä kilometriä Stadissa konkretisoivat sen, kuinka monessa hankkeessa IdeaStructura on ollut ja on mukana, vaikka kävelyn tarkoitus oli selvästikin yhdistää hyöty ja huvi: jokavuotinen miten meillä meni -haastattelu saatiin alta pois, ja jokunen lintukin tuli pasteeratessa nähtyä, vaikka nokikana onnistuikin piilottelemaan itseään Töölönlahdella. – Olin varma, että nokikana löytyy talvipisteeksi – mikä takaisku, mutta jatkan linnun etsimistä tuota pikaa, hyväntuulinen Jyrki nauraa.