Martta Wendelinin päiväkoti sai Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon

Anna Herlin, Tiina ja Antti Herlinin säätiön kehitysjohtaja, valitsi tämän vuoden Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi AFKS Arkkitehtien suunnitteleman Tuusulassa sijaitsevan päiväkoti Martta Wendelinin. IdeaStructura sai kunnian toimia päiväkodin rakennesuunnittelijana.

”On ollut suuri etuoikeus saada tutustua ehdokaskohteisiin. Voittajan valinta oli vaikea tehtävä, koska jokainen rakennus oli upea kohtaamisen ja jakamisen tila, ekologisesti kestävä ja ihmisten hyvinvointia lisääviä paikka. Arkkitehdit ja muut suunnittelijat ovat todella tärkeässä portinvartijan ja mahdollistajan asemassa”, Herlin sanoi juhlapuheessaan.

Herlin perusteli voittajavalintaansa ympäristö- ja ilmastonäkökulmien lisäksi rakennuksen ja pihan lapsilähtöisyydellä.

Päiväkodin suunnittelu insinöörin vinkkelistä

Antti Nurmi toimi projektissa vastaavana rakennesuunnittelijana. ”Se, että olemme saaneet olla mukana kehittämässä ja suunnittelemassa tällaista ainutlaatuista massiivi-CLT-kohdetta, on meille suuri kunnia. Saimme suunniteltavaksemme korkeatasoista arkkitehtuuria, mikä tarkoittaa sopivaa päänvaivaa insinööreille, koska suunnitteluratkaisut eivät olleet standardeja.  Yhteistyö Arkkitehdit Frondelius+Keppo+Salmenperän kanssa sujui mainiosti; olemme tehneet heidän kanssaan useampia kohteita, mikä on tietenkin etu, koska tunnemme toistemme työtavat”, Antti kertoo.

Wendelinin päiväkodissa on paksu runko, seinässä on 24 senttiä puuta. ”Rakennus ei vähästä hetkahda: siinä on modernilla otteella liittymäpinta vanhaan tukevaan hirsirakentamiseen, mutta tuohon otteeseen on otettu vain hirsirakentamisen hyvät puolet”, Antti jatkaa.

Antti kiittelee vuolaasti projektissa mukana olleita idisläisiä, Niko Lipsasta, Samuli Majaa, Arto Roinetta ja Veikko Valtosta.

Martta Wendelinin päiväkodissa on huomioitu lapsen mittakaava

Tilaa, missä telmiä, riittää niin sisällä kuin ulkonakin. Päiväkotiin mahtuu noin 200 lasta ja kortteeria siellä pitää nyt 10 lapsiryhmää. Vaikka päiväkoti on suuri, CLT-puuelementit tekevät äänimaisemasta todella miellyttävän. Ja jos lapset kaipaavat rauhaa ja hiljaisuutta, löytyy siihenkin oiva paikka, aistihuone, joka on helppo muuntaa tyystin hiljaiseksi tilaksi.

Suunnittelussa on kaikkinensa huomioitu erityisesti lapsen mittakaava ja tarpeet: niin käsien pesu kuin ruuankin hakeminen onnistuvat lapsen korkeudelta. Valtava piha-alue mahdollistaa lapsien pihaleikit, juoksemisen, hyppimisen ja kiipeämisen; pilttien iloksi pihalta löytyy jopa kuralammikko ja arkeologinen kaivausalue.

Hyvä tietää Arkkitehtuurin Finlandiasta

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon takana on Suomen arkkitehtiliitto Safa. Palkinto on myönnetty aiemmin yhdeksän kertaa, ja sen on saanut esimerkiksi Olympiastadionin korjaus- ja uudistustyö ja Jyväskylän yliopiston kirjaston peruskorjaustyö.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon tarkoituksena on lisätä luovan ja korkeatasoisen arkkitehtuurin arvostusta sekä nostaa arkkitehtuurin kulttuurista arvoa ja tuoda esille sen hyvinvointia lisäävää vaikutusta.

Tämän vuoden muut ehdokkaat olivat Ajurien talli -asuintalo, Lauttasaaren kirkon peruskorjaus, Tanssin talo sekä Taidemuseo Chappe.