Jani Paajanen tuntee elementtirakentamisen mahdollisuudet ja sudenkuopat

Jani Paajanen saapuu Big Roomista haastatteluun ja on silminnähden hyväntuulinen. Tarkoituksena on tehdä juttu allianssihankkeena toteutettavasta Kulttuurimajakasta, siis Tapiolaan nousevasta 8-kerroksisesta asuinkerrostalosta, mutta ennen kaikkea myös juttu miehestä itsestään, joka toimii ensimmäistä kertaa vastaavana rakennesuunnittelijana isossa hankkeessa, ja vielä allianssi sellaisessa. Tarinaa riittää niin paljon, että päädymme tekemään yhden jutun asemasta kaksi: pureudumme tässä jutussa rakennusinsinööri Paajaseen ja myöhemmin ilmestyvässä jutussa rakennesuunnittelija Paajasen ensimmäiseen allianssihankkeeseen.

Jani on vielä nuori rakennusinsinööri ja itse asiassa hän on pientä loppukiriä vaille valmis YAMK. Täytyy vain todeta, että nuoreen ikään hän on ehtinyt käsittämättömän paljon. Kohtelias mies kertoo heti haastattelumme alussa ihanasta avopuolisostaan. Eevalle lähtee myös tämän jutun myötä IdeaStructuran kiitosterveiset, koska juuri Eeva kannusti Jania tarttumaan rakennesuunnittelijan pestiin yrityksessämme.

Haaveena palomiehen ammatti

Se, että Janista sukeutui rakennusinsinööri, oli itse asiassa sattumaa. ”Olin jo täyttänyt hakulomakkeet Kuopion palokouluun ja kirjekuori odotti keittiön pöydällä enää postimerkkiä. Ura palomiehenä oli se oikea oma unelma-ammattini, johon halusin päästä. Tarkastelin totta kai myös muita koulutusmahdollisuuksia. En kyllä suoraan sanoen täysin edes ymmärtänyt, mihin olin ryhtymässä, kun hain opiskelemaan rakennetekniikan koulutusohjelmaan. Piirtäminen ja matemaattiset aineet ovat aina olleet oma vahvuuteni, joten koin, että koulutus voisi olla varmasti jonkinlaista käytännön läheistä arkkitehtityötä ja se voisi olla hyvä varasuunnitelma, jos palomiehen ura ei jostakin syystä lähtisikään lentoon. En koskaan postittanut palokoulun hakupapereita, kun pääsin Lappeenrantaan ammattikorkeakouluun opiskelemaan, ja jälkeenpäin ajateltuna ihan hyvä näin”, toteaa Jani.

”Rakennesuunnittelu on vain niin mielenkiintoista puuhaa”

 ”Aloitin rakennusinsinöörin työurani betonielementti- ja jännepunossuunnittelussa Koskela Consulting Oy:ssä. Työnkuvani muuntui hiljalleen kokonaisvaltaisemmaksi elementtirunkojen suunnitteluksi. Uuden työnkuvan vakiinnuttua siirryin KC-yhtiöltä Parma Oy:lle betonielementtirunkorakenteiden vaihtoehto- ja tarjoussuunnitteluun sekä betonielementtirakenteiden suunnittelun ohjaukseen. Ennätin olla betonielementtirakentamisen parissa kaikkiaan kahdeksan vuotta”, kertoo Jani työhistoriastaan.

”Rakennusala on kiinnostanut siitä päivästä lähtien, kun tutustuin armeijan jälkeen alaan apupoikana haalariharjoittelussa FI-Service Oy:n palveluksessa ja tiedonnälkä on sen kuin vain kasvanut uran edetessä. Koska myöhemmin betonielementtirakentamisen parissa työskentelykään ei vielä tyrehdyttänyt kaikkea tiedonnälkää suunnittelusta kiinnostuneelle insinöörin alulle, perustin myös oman toiminimen leipätöitteni oheen KC-yhtiöaikoina ja aloin puuhastella harrastusmielessä pienempiä rakennesuunnittelun viraabelihommia”, jatkaa Jani.

Miksi halusit ”vaihtaa” ammattiasi?

 ”Räntäsade vihmoi tuulilasiin ajellessani töistä kotiin päin, kun huomasin pohtivani kohtalaisen aluillaan olevaa työuraani kuin myös haluani nähdä alaa erilaisesta vinkkelistä. Mietin myös, että jo omaksumani ja oppimani tiedot ja taidot eivät saisi kuitenkaan mennä hukkaan, niitä pitäisi pystyä hyödyntämään ja kehittämään myös tulevaisuudessa. Koin, että minulla olisi vielä opittavaa ja annettavaa toisenlaisessa työympäristössä ja -tehtävässä”, Jani muistelee.

Kiinnostus IdeaStructuraa kohtaan oli syntynyt Rakennuslehdessä aiemmin olleen ja mieleen painuneen hakuilmoituksen myötä. Jani päätti kirjoittaa vapaamuotoisen kirjeen, missä hän tiedusteli mahdollisuuksistaan jatkaa uraansa Idiksessä. Pian kirjeen lähettämisen jälkeen Jani olikin jo Mintun ja Nurtsin haastateltavana.

”Täytyy myöntää, että jännitin tapaamista todella paljon, mutta suotta, koska keskusteluhetki oli mukava ja tuttavallinen – keskustelusta jäi todella hyvä fiilis: kotimatkalla mietin, että Idiksessä voisi olla joskus kiva työskennellä. Muutaman päivän päästä Jyrki soitti ja sovimme tapaamisesta. Jyrki vakuutti heti ensitapaamisella johtajana. Oikeastaan hän oli jollain hassulla tavalla moderni versio Koskelan Anssista, yhdestä rakennusurallani paljon arvostamistani pomoista. Ensi tapaamisella samalla tavalla mukava ja vakuuttava, aidosti kiinnostunut muista ihmisistä, helposti lähestyttävä, erittäin fiksun oloinen ja ammattitaitoinen. Jyrki avasi Idiksen historiaa, tapoja ja itselleni aivan uudenlaista ”modernia” toimintamallia ja yrityskulttuuria ja monet asiat kolahtivatkin heti yksiin oman ajatusmaailmani kanssa. Kotimatkalla jo sitten mietinkin, että haluan päästä Idikseen töihin”, Jani sanoo.

Muutaman päivän päästä puhelin sitten soi: Jyrki tarjosi Janille IdeaStructurasta rakennesuunnittelijan pestiä. Päätöksenteko ei ollut helppo, koska Parmalle jäisi moni kollega ja ystävä, joiden kanssa Jani oli tehnyt töitä melko pitkään ja joilta hän oli oppinut todella paljon. ”Tiesin kuitenkin, että tarvitsisin uusia haasteita ja ajatuksia, jotain erilaista. Avopuolisoni rohkaisemana pakkasin pulikan ja laskimen pahvilaatikkoon ja niin tämä rakennusinsinööri siirtyi IdeaStructuran palvelukseen”, Jani muistelee.

Oletko pystynyt hyödyntämään aiempaa ammattitaitoasi IdeaStructurassa?

 ”Aiemmasta suunnittelutaustastani on paljon hyötyä esivalmistettujen teräsbetonirakenteiden, esijännitettyjen betonirakenteiden ja liittorakenteidenkin suunnittelussa kuin myös yksittäisien betonielementtien suunnittelemisessa, betonielementtirunkokokonaisuuksien mitoituksessa ja suunnittelussa. Taustani antaa paljon erikoisosaamista ja knoppitietoakin kokonaisvaltaiseen betonielementtirakentamiseen. Tästä on rakennesuunnittelijalle etua, kun on valmiiksi olemassa jonkinlainen käsitys elementtirakentamisen mahdollisuuksista ja sudenkuopista ja toisaalta optimaalisilla rakenneratkaisuvalinnoilla voidaan minimoida työmaalla ja elementtituotannossa tehtävää lisätyötä sekä parhaassa tapauksessa säästää rakentamiskustannuksissa. Pyrin parhaani mukaan jakamaan tätä erityisosaamistani kollegoilleni täällä IdeaStructurassa”, Jani sanoo.

”Paljon positiivisia sanoja, mutta kaikki niin totta”

Annetaan Janin kertoa yrityskulttuurista ja työkavereistaan! ”Idiksessä on ainutlaatuisen mahtava, kannustava ja viihtyisä työympäristö, hyvä työilmapiiri sekä upea yrityskulttuuri. Hienot, ammattitaitoiset ja kannustavat kollegat/ystävät. Pidän siitä, että asioista keskustellaan avoimesti, mielipiteitä, ideoita ja ajatuksia kuunnellaan aidosti. Lisäksi työntekijällä on mahdollisuus ja hyvät lähtökohdat kehittää omaa ammattitaitoaan, mutta mahdollisuus myös yrityksen kehittämiseen; meitä kannustetaan aidosti näihin kehitystoimiin. Vaikka vuoden aikana on jo ehtinyt olla hyvinkin stressaavia työpäiviä, töihin on aina kiva tulla. Paljon positiivisia sanoja, mutta kaikki niin totta”, innostuu Jani kehumaan.

Mies ehtii myös harrastamaan

Jani on löytänyt hyvän balanssin työnteon ja harrastusten välille, joskin rakennusinsinöörin harrastuksiin kuuluvat myös viraabelisuunnittelutyöt ja oman talon remontointiprojekti. ”Omakotitalomme sisäremontti alkaa olla taputeltu, mutta pihatyöt jatkuvat jo viidettä vuotta”, Jani toteaa. Autotallissa odottelee jenkkiautoprojekti vapaa-aikaa muilta harrastuksilta ja pihalta löytyy myös koneremppaa odottava moottoripyörä, jolla Jani jäi viime kesänä tykkänään tien päälle. ”Talvella kuitenkin hiihdetään säiden salliessa, toisinaan käydään lenkillä ja portaissa, mutta kesällä pelataan kaveriporukan kanssa jalkapalloa. Harrastuksia on paljon ja listaa voisi jatkaa loputtomiin ja pitäisikin varmasti saada harrastuksia karsittua”, Jani pohti pilke silmäkulmissaan.

”Yöpöydälläni on milloin mitäkin rakennusalan opuksia ja julkaisuja, joita lueskelen ja selailen; niitä selailemalla saa nopeasti unen päästä kiinni, mutta kyllä aina välillä jotain uutta jää ihan mieleenkin. Raksaopuksia luen enkä niinkään sellaisia ”oikeita” kirjoja”, innostuu Jani vielä lisäämään harrastustensa listaan. Pikkulinnut ovat kertoneet, että Jani laulaa sujuvoittaakseen työmatkojaan. ”Juu juu totta kai. Laulan ja hyräilen mielelläni autoillessani niin ei käy aika ruuhkissa istuskellessa pitkäksi”, nauraa Jani, ja lähtee kotiin ulkoiluttamaan perheen suloista mutta itsepäistä villakoiraa.

Tästä lähtevät vielä terveiset entisille työkavereille

”Olisi aika kova juttu, jos saisit ympättyä juttuun vielä terveiseni kaikille entisille työkavereilleni ja kollegoilleni, koska en ole ehtinyt tavata heitä kaikkia sitten työpaikan vaihtoni”, ennättää Jani huikata vielä ratin takaa.

 Jani ja allianssihankejuttu

Kotisivuillemme tehdään Janista vielä toinen juttu: Jani on luvannut mm. valottaa allianssihankkeissa käytössä olevaa Big Room -kokouskäytäntöä ja Kulttuurimajakka-hanketta ylipäätään.

> Katso myös: Elementtisuunnittelu – Säästä rakentamisen kustannuksia ammattitaitoisella suunnittelulla.