Tiesitkö että IdeaStructurasta saa myös projektinjohto- ja rakennuttamispalveluja

IdeaStructura tunnetaan kenties parhaiten suunnittelupalveluistaan, mutta olemme tehneet useiden vuosien ajan määrätietoisesti töitä myös projektinjohto- ja rakennuttamispalveluiden saralla. Projektinjohtajillemme on ennättänyt kertyä kokemusta niin pienistä kuin suuristakin hankkeista. Olemme saaneet toimia esimerkiksi projektinjohtajana mittavassa ja haastavassa Asunto-osakeyhtiö Albertinkatu 17:ssä Helsingin Punavuoressa: kerromme hankkeesta kotisivuillamme lisää maaliskuussa. Pääsemme nyt tutustumaan Viktor Setälään, joka on toiminut kuuden vuoden ajan IdeaStructurassa niin projektinjohtajana kuin valvojanakin.

”Palveluittemme ydinajatuksena on tuottaa asiakkaillemme lisäarvoa. Emme siis valvo vain sitä, että kaikki tehdään suunnitelmien mukaan, vaan pyrimme myös kehittämään suunnitelmia ja löytämään jokaiseen hankkeeseen parhaiten soveltuvia ratkaisuja. Yritämme tukea hankkeen tilaajaa, urakoitsijaa ja ylipäätään kaikkia hankeosapuolia, jotta lopputuloksena olisi mahdollisimman fiksut hankeratkaisut”, Viktor kertoo.

Yhdessä tekemällä asiakkaan parhaaksi

IdeaStructuran kuntotutkijat ja suunnittelijat antavat tarvittaessa rakennuttajiemme käyttöön oman panoksensa ja tukensa: kuntotutkimuksista saatu tieto tai suunnitelmien tarkastaminen edistävät monesti hankeratkaisuja. Näin toimien rakennuttajiemme ja valvojiemme oma osaaminen on karttunut, mutta ennen kaikkea tämä toimintamalli on jalostunut asiakkaittemme hyödyksi.

”Meiltä kysytään useasti, mikä on onnistuneitten projektinjohto- ja valvontahankkeittemme ”salaisuus”. Voin sen tässä aivan hyvin paljastaakin: uskomme Idiksessä vahvasti yhdessä tekemiseen, läpinäkyviin prosesseihin ja ketteryyteen”, Viktor summaa.

Rakennustekniikka tulee hallita laaja-alaisesti

On luonnollisesti tärkeää, että korjausrakennushankkeissa työskentelevät rakennuttajamme ja valvojamme tuntevat vanhat rakennukset, niiden mahdollisuudet ja rajoitukset kaikkine reunaehtoineen. Eri vuosisatojen ja -kymmenten aikana käytettyjen materiaalien ja rakennustekniikkojen tunteminen sekä korjausrakentamisen haasteiden ja ominaispiirteiden tietämys ovat avainasemassa projektien onnistuneessa johtamisessa ja valvonnassa.

”Päästäksemme paremmin kiinni korjausrakentamisen tekniikkaan, rakennuttajamme ja valvojamme tekevät usein sopivassa vaiheessa uraansa myös itse kuntotutkimuksia ja pienimuotoista suunnittelua: keihäänkärkenämme on asiakkaitamme palvelevat ratkaisut ja tekniikka; rakennustekniikan laaja-alainen hallitseminen”, Viktor sanoo.

Rakennuttajat muokkaavat työnkuvansa omanlaisekseen

Viktor työskenteli rakennusinsinööriksi Metropolia ammattikorkeakoulusta valmistuttuaan muutaman vuoden vastaavana työnjohtajana, kunnes hän löysi tiensä IdeaStructuraan, jossa mies napattiin tuota pikaa projektinjohto- ja valvontahommiin.

”Olen saanut muokata työnkuvani juuri sellaiseksi, kuin olen itse halunnut. Meillä ei ole yhtä sabluunaa, joka määrittelisi, miten kunkin pitäisi työnsä hoitaa. Mutta yksi asia on tärkeä, joka koskee koko tiimiämme: se on oikeanlainen asenne, jonka turvin tiimissämme on kunnon tekemisen meininki”, Viktor kertoo.

Tyypillinen työpäivä

”Sellaista ei ole”, Viktor nauraa. Hänen kertoessaan työstään on helppo huomata, miten monipuolinen rakennuttajan tai valvojan työnkuva on, ja sekin selviää, että työpäivän kulku voi muuttua toisinaan lennosta, jos työmaalle pyydetään ex tempore -käyntiä.

”Näissä yllätyksellisissä työmaatilanteissa napataan kalenteri käteen, ja tuumataan hetki, pitäisikö jotakin jo sovittua kokousta esimerkiksi siirtää tuonnemmaksi, ja lähdetään työmaalle, jotka ovat useimmiten helposti saavutettavan matkan päässä eli lähellä. Ei nämä ole sen kummempia asioita”, Viktor toteaa.

Työpäivän voi rakentaa haluamanlaisekseen

”Työpäiväni ovat tosiaan hyvin erilaisia. Toimistopäivänä kirjoitan raportteja ja muistioita. Vastaan sähköposteihin ja soitan puheluja. Suurin osa työpäivistäni pitää sisällään kokouksia, työmaakäyntejä ja työmaakokouksia. Pystyn itse vaikuttamaan paljon siihen, miten työpäiväni rakennan. Toki etenkin valvontatyössä työmaalta saatetaan tosiaan pyytää yllättäenkin tarkastuskäynnille, mikä ei yleisesti ottaen hankaloita työntekoa, koska näitä ex tempore -työmaakäyntejä ei ole määräänsä enempää. Kokouksia on karkeasti ottaen kolmenlaisia: neuvotteluja urakoitsijan kanssa, neuvotteluja asiakkaan kanssa ja myös varsinaiset työmaakokoukset kuuluvat oleellisena osana työnkuvaani. Osa kokouksista pidetään alkuillasta, jos kyseessä on asunto-osakeyhtiön hanke, mutta muutoin kokoukset pidetään normityöajan puitteissa. Kyllä tässä pääsee tekemään monipuolisesti kaikenlaista; sekin vaikuttaa, olemmeko mukana jo hankesuunnitteluvaiheessa, jolloin pääsee mukaan vaikkapa kustannuslaskentaan, vai olemmeko mukana juuri käyntiin pyörähtäneessä projektissa”, Viktor kertoo.

Tarjoamme rakennuttamispalveluja useilla paikkakunnilla

Meillä on itäpäädyssä kolme asiantuntijaa: Kari Hiltunen ja Vesa Komulainen Kuopiossa ja Jouni Hirvonen Joensuussa ja Helsingissä Aku Hänninen, Elina Panu, Tony Pesonen, Joonas Puhakka ja Viktor Setälä. Lisäksi olemme juuri aloittaneet toimintamme Turun toimistossamme, josta saa siis myös rakennuttamispalveluja.

Tiimipelaajalle olisi tarjolla työpaikka

”Olemme päättäneet, että teemme tasapuolisesti kaikkia töitä. Tieto liikkuu jouhevasti pienessä tiimissämme ja pystymme siten auttamaan toisiamme sujuvasti. Kaipaisimme tiimiimme kovasti lisävahvistusta: jos koet olevasi hyvä tiimipelaaja ja asenteesi on kohdillaan, niin otathan meihin yhteyttä”, Viktor sanoo.

Lisätietoja saat Aku Hänniseltä, aku.hanninen@ideastructura.com, p. 040 725 83 23.