IdeaStructurassa kokoonnuttiin kehittymään ja iltajuhlaa päästiin viettämään sympaattiseen Pikku-Finlandiaan

IdeaStructuran toimitusjohtaja, melkoisen kokenut kaveri hänkin, loikkii keskittyneenä pitkin yrityksen käytäviä ja kokoaa ajatuksiaan – Jyrkin on tarkoitus aloittaa kohta kehityspäivä IdeaPajassa puheenparrella, jonka siivin hän haluaa toivottaa 80 idisläistä tervetulleeksi aprillipäivän tilaisuuksiin. Kehityspäivän teemana on yhdessä johtaminen. Teema on tärkeä: ideastructuralaisia on jo toista sataa, yrityksellä ikää 10 vuotta ja takataskussa piisaa kehittymis- ja kasvuhaluja. Idistä pyritään johtamaan yhdessä, ei hierarkkisesti tai siilomaisesti.

Vuosien odottelu palkitaan, tänään ei tarvitse enää muistella koronapandemian takia pitämättä jääneitä kehityspäiviä tai pikkujouluja. Idiksen Helsingin toimisto on täyttynyt insinööreistä, ilmassa on juhlan tuntua. Järjestäjiäkin hymyilyttää – ei enää peruutettuja hotellihuoneita, juhlatiloja, ruokailuja, busseja, junalippuja – tänään on aikaa yhdessäololle, kollegojen tapaamiselle, keskusteluille, ja juhlia saa vaikka aamun pikkutunneille asti.

Kaikki muuttui 24.2.2022

 Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan, kaikki muuttui – kirjaimellisesti. ”Emme ole voineet järjestää IdeaStructurassa kehityspäiviä ja pikkujouluja koronapandemian aikana. Järjestelyjä oli viety moneen kertaan jo pitkälle, kuten viime joululuussa, jolloin päätimme kalkkiviivoilla luopua kehityspäivistä ja pikkujoulun vietosta. Pohdimme nytkin tarkoin, voimmeko ylipäätään järjestää aprillipäivänä tilaisuuksiamme, aikana, jolloin Euroopassa käydään meitä kaikkia järkyttänyttä sotaa. Ajattelen kuitenkin niin, että kriisitkään eivät saisi lamaannuttaa toimintaamme: meidän on tavattoman tärkeää säilyttää tulevaisuuden uskomme ja nähdä valo pimeyden reunalla”, Jyrki vakavoituu pohtimaan.

Pikku-Finlandia osoittautui oivaksi juhlapaikaksi, saimme sinne kunniavieraankin 

Iloista puheensorinaa riitti Finlandia-talon kainaloon rakennetussa puuelementtirakenteisessa Pikku-Finlandiassa – korona-ajan juhlavelkaa, sitä taidettiin saada lyhennettyäkin iltajuhlan aikana ainakin yhden harppauksen verran. Savonlinnan toimiston Verneri Laari järjesti huikean joulupukki-shown – mikä heittäytymisen taito miehelle on annettukaan, saihan hän kokonaista muutamaa minuuttia ennen shown alkua tietää joulupukin tehtävästään.

Helsingin toimiston Teemu Kuosmasella, vanhalla teekkarilla, on myös hauskuuttamisen taito hyppysissään. Teemu laulatti idisläisiä ja äänestytti porukan ex tempore: äänestystulos oli yksimielinen – idisläiset haluaisivat syksyllä virkistysmatkalle.

”Juhlaväellä on riittänyt virtaa; on hienoa nähdä, miten hyvää tekee, kun saamme olla vihdoin yhdessä. Ja mikä parasta, saimme Pauliina Kaariahon juhliemme kunniavieraaksi – tämä, jos mikä, on lämmittänyt sydäntäni. Miten loistavan ja ainutkertaisen puheen meidän Pauliinamme pitikään. Odotamme kaikki häntä takaisin toimistolle”, Jyrki sanoo.

Mira Virtala, Helsinki

”Kehityspäivät vahvistavat yhteisöllisyyttä, osallistavat tapahtumat saavat ihmisiä tulemaan ulos kuorestaan ja tutustumaan kollegoihinsa. Näen, että näillä tapahtumilla on myös merkittävä positiivinen vaikutus projektiyhteistyöhön. Kehityspäivässä mentiin kuitenkin rennon ja vakavan hybridillä, joka toimi hyvin kultaisena keskitienä. Iltajuhlista on vielä sanottava, että ne olivat todella lämminhenkiset; energiamäärä, jonka yhteishenki synnytti, oli huikea. Jos ei tuollaisella energialla tulla alamme parhaaksi firmaksi Suomessa, niin ihmettelen kyllä!”

Tuomo Pelkonen, Hämeenlinna

”Kehityspäivänä eri toimipisteiden ja osaamisalueiden henkilöt sekoitetaan ja laitetaan miettimään, miten yrityksessä voitaisiin kehittää toimintatapoja, selättää ongelmia tai luoda uusia palveluita.

Yrityksen henkilöstö on paras joukko ideoimaan aiemmin mainittuja asioita, koska he joutuvat pohtimaan toimenkuvaansa liittyviä kysymyksiä työssään joka päivä. Ajatukset ja ideat saatetaan käsitellä kahvipöydässä yhden toimipisteen tai osaajaryhmän kesken, mutta kynnys ongelman tai idean esittämiseen koko yrityksen laajuudella sähköpostin tai Slackin kautta saattaa olla liian suuri. Kehityspäivänä ajatusten esiin tuominen ja käsittely tehdään helpoksi kahvittelun, erilaisten ryhmätehtävien ja ohjattujen keskusteluiden avulla. Kehityspäivän jälkeen jokainen on varmasti tavannut vähintään yhden uuden kasvon yrityksen sisältä. Henkilöstön tutustuminen keskenään lisää ja parantaa yrityksessä tapahtuvaa sisäistä tiedon jakamista ja kommunikaatiota.”

P.S. Tuomo ei valitettavasti päässyt osallistumaan iltajuhlaan.

 Oliver Storbacka, Kokkola

”Pystyimme rakentamaan työpajassamme hyvän pohjan, jonka avulla voimme tukea yrityksen kehittymistä. Tärkeintä oli kuitenkin ilman muuta se, että saimme olla yhdessä ja tavata toisiamme – tämä, jos mikä, tekee koko kehittymisprosessistamme helpompaa, kun ihmiset ovat kehityspäivien ja iltajuhlien ansiosta ihmisiä, tuttuja, eivätkä vain kasvoja tietokoneen näytöllä.”

Jani Kosonen, Kuopio

”Kehityspäivät toivat mukavaa vaihtelua arjen puurtamiseen, ja Helsingin toimistokin tuli tutuksi. Työpajapäivän päätyttyä oli kiva päästä koko porukan kanssa illanviettoon Pikku-Finlandiaan. Kyllä sen huomaa, miten tärkeää on tavata kollegoja livenä, vaikka nykyisin työ onnistuukin näiden digitaalisten apuvälineiden turvin etänäkin. Haluaisin vielä kiittää järjestäjiä onnistuneesta kokonaisuudesta!”

Verneri Laari, Savonlinna

Loppuun vielä Vernerin ajatuksia kehityspäivistä: ”Jokaisen on helpompi sitoutua ratkaisuihin ja päätöksiin, kun käsittelemme yhdessä hyvässä ja rakentavassa hengessä Idiksen asioita; tällöin syntyy myös mainiota oivalluksia. Oman äänen kuuluminen päätöksenteossa on demokraattisen ja organisaatiovapaan työyhteisömme kulmakivi ja vahvuus.”

Entäpä iltajuhla?  ”Yhteinen illanvietto on onnen omiaan hitsaamaan työyhteisöä entisestään perhemäisempään muotoon. Tällaisessa yhteisössä ilot ja surut käsitellään yhdessä. Ja mikäs sen parempi, kuin iltajuhlissa tapahtuneet hupailut, joiden ansiosta hymy nousee suupieleen vielä hamassa tulevaisuudessakin.”