IdeaStructurassa on työskennellyt tänä kesänä ennätykselliset 17 kesäharjoittelijaa

Harjoittelijat sijoittuvat Idiksen eri toimistoihin

Meillä on panostettu aina kesäharjoittelijoiden palkkaamiseen. ”Olen todella tyytyväinen ja iloinen, kun Idis on voinut tarjota näin monelle opiskelijalle harjoittelupaikan: ottaen vielä huomioon rakennusalan erittäin haasteelliset ajat, harjoittelijoiden määrä on joka kantilta katsottuna mittava. Ja tähän mennessä saadun palautteen perusteella harjoittelijat ovat olleet tyytyväisiä; he ovat päässeet niin sanotusti sorvin ääreen”, sanoo IdeaStructuran toimitusjohtaja, Jyrki Jalli.

Toinen kesä kesäharjoittelijana Helsingin toimistolla

Alisa Peltoselle kesä IdeaStructurassa on jo toinen sellainen. Hän on maisterivaiheen opiskelija Aalto-yliopistossa, ja valmistuu rakennustekniikan diplomi-insinööriksi. -Ennen IdeaStructuraan tuloa olin kesän haalariharjoittelussa raksalla, ja pääsin viime kesänä Idikseen rakennesuunnittelijaharjoittelijaksi.

Alisa on viihtynyt Helsingin toimistossa niin hyvin, että hän päätti hakea Idikseen uudestaan. – Toiveenani oli päästä suunnittelun asemasta tutkimuspuolelle hommiin, ja ilokseni toivettani kuunneltiin. Pidin kyllä suunnittelijaharjoittelijankin toimenkuvasta, mutta tutkimuspuolella minulle tärkeät asiat, kuten rakennusten historia ja arkkitehtuuri, ovat avautuneet kokonaan uudella tavalla. Olen vähän sellainen tutkijaluonne; tykkään ”penkoa” historiaa, ja tutkimuspuolella olen todella päässyt sinuiksi rakenteiden kanssa. Rakennuksia on helpompi ymmärtää, kun näkee konkreettisesti, miten ne ovat tehty ja miten ajan kuluminen on vaikuttanut niihin – eri aikakausien rakennustavat ja -materiaalit ovat erilaisia ja todella mielenkiintoisia.

Alisa on päässyt tekemään mm. Itä-Helsingin puuhuviloissa kuntoarvioita, erilaisia kuntotutkimuksia useissa eri kohteissa sekä kirjoittamaan tutkituista kohteista raportteja. Myös purkutyöselostuksien tekeminen sujuu Alisalta. – Työnkuvani on ollut todella monipuolinen. Jos pitäisi nimetä muutama suosikkikohde, joihin olen päässyt mukaan, niin kyllä Kallvikin huvilat, Paavalin kirkko sekä Oopperatalo ovat ehdottomasti sellaisia.

Kesätyöharjoittelijana Savonlinnassa

Lauri Tienhaara on myös toista kesää IdeaStructuran Savonlinnan konttorilla harjoittelijana. Lauri on valmistunut vuonna 2011 putkiasentajaksi ja toiminut yrittäjänä 2013 lähtien putki- ja kaivinkonehommien parissa, mutta sitten veri alkoi vetää jatko-opintojen pariin: Lauri on nyt viittä vaille valmis teollinen puurakennusinsinööri Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta, Xamkista.

– Minäkin menin ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeisenä kesänä haalariharjoitteluun raksalle, mutta toisen opiskeluvuoden jälkeen hain ja pääsin Idikseen kesätöihin. Toimin rakennesuunnittelijaharjoittelijana viime kesänä ja olen saanut tehdä samoja hommia nytkin täällä Savonlinnan konttorilla – rakennesuunnittelun salat alkavat pikkuhiljaa aueta.

Lauri on päässyt suunnittelemaan Savonlinnan lähiympäristön kohteissa erilaisia rakenteita, pilareita, palkkeja, betoniportaita ja niiden raudoituksia, ontelolaatastoa, perustuksia, liitosdetaljiikkaa sekä eristeharkkoseiniä. – Olen käynyt laajennus- ja peruskorjaustyömaakohdekäynnillä, joka tehtiin ennen suunnittelun aloittamista: kartoitimme olemassa olevia rakenteita uusien suunnitelmien tueksi. Kävin itsenäisesti tarjottavan kohteen katselmuskäynnillä, josta sain hyvää kokemusta tarjoamiseen liittyvistä käytänteistä sekä ymmärrystä tarjouksen tekemisen kulusta. Toimenkuvani on ollut tosi monipuolinen ja sopivan haasteellinen, mikä on ollut ehdottomasti työn suola. Työporukka on ollut huikea ja kannustava, mikä on tehnyt töiden teosta vieläkin mukavampaa.

Kesäharjoittelijoita muillakin Idiksen paikkakunnilla

– Se, että meillä on toimistot paikkakunnilla, joissa koulutetaan tekniikan alan väkeä, näkyy positiivisesti hakijamäärässä, joka oli muuten tänä vuonna ennätyksellisen korkea. Olemme iloisia voidessamme tarjota harjoittelupaikkoja kaikista toimistoistamme. Meillä on ollut kuluvana kesänä harjoittelijoita Hämeenlinnan ja Joensuun toimistoja lukuun ottamatta muilla konttoreillamme eli Helsingissä, Kokkolassa, Kuopiossa, Savonlinnassa ja Tampereella, IdeaStructuran rekrytointiprosessista vastaavat, Essi Eräpolku ja Vilma Tolonen kertovat.

Harjoittelijoiden kesäpäivä

Viime vuonna järjestetty harjoittelijoiden kesäpäivä osoittautui niin onnistuneeksi, että päivistä päätettiin tehdä traditio. Niinpä kauniina elokuisena perjantaina toimistolle saapui harjoittelijoita Idiksen muilta paikkakunnilta. Päivä sujui työtä tehden, toimiston väkeen ja tiloihin tutustuen. Iltapäivästä koko harjoittelijaporukkaa siirtyi Essin ja Vilman johdolla toimiston saunatiloihin, jossa harjoittelijat pääsivät tutustumaan toisiinsa ja viettämään yhdessä mukavaa iltaa.

P.S. Leikkimielisen IdeaVisan voittaja oli Reza Nabizada, toisen vuoden kesäharjoittelija hänkin – onnittelut Rezalle! Ja kiitokset kaikille harjoittelijoiden kesäpäivään osallistujille.