Henkilökuva: Noora Mäki-Ruuti ja rakennusfysiikka

Diplomi-insinööri Noora Mäki-Ruuti on työskennellyt rakennusfysiikan asiantuntijana ja rakennesuunnittelijana IdeaStructurassa pian jo kaksi vuotta. Noora huomasi Rakennuslehdessä olleen työpaikkailmoituksen ja muistieli aiemmin lukemaansa IdeaStructurasta kertovaa juttua: palaset loksahtivat kohdilleen ja Noora päätti hakea IdeaStructuran Helsingin toimistolle töihin.

Nooran tie rakennusfyysikoksi alkoi jo diplomityötä Tampereen teknilliseen yliopistoon tehdessä: työn aihe käsitteli rakennusfysiikkaa, josta Noora kertoo tienneensä melko vähän, mutta oppia karttui totta kai työtä tehdessä.

Nooran työpäivät täyttyvät rakennusfysikaalisesta suunnittelusta, kokouksista ja työmaakäynneistä. Kohteet vaihtelevat peruskorjauskohteista pienempiin kosteusvaurio- ja vesivuotokorjauksiin, sisäilmakorjauksiin tai vaikkapa vesikatto- ja julkisivukorjauksiin. Noora kertoo erikoisosaamisalueekseen erilaiset rakennusfysikaaliset mallinnukset ja selvitykset, joita hän tekee rakennusfysiikan laskentaohjelmilla. Toimenkuvaan mahtuu myöskin jonkin verran perusrakennesuunnittelua ja sisäilmatutkimuksia, joissa Nooran osaaminen painottuu suunnitteluun.

“Olen pitänyt työstäni ja olen saanut kehittää osaamistani ja keskittyä myös mielenkiinnon kohteeseeni, rakennusfysiikkaan, kertoo raudanluja, mutta vaatimaton Noora tyytyväisenä ajastaan IdeaStructurassa. Noora pitää työtään monipuolisena, haastavana ja mielenkiintoisena: rakennusfysiikka on tulevaisuuden ala, jonka merkitys on kasvanut ja kasvaa koko ajan, lisää Noora.”

Noora haaveili lapsuudessa meribiologin ammatista. Rakennusfyysikon ja meribiologin ammateissa ei taida olla liiemmin yhtymäkohtia, mutta vapaa-ajalla Noora suuntaa merelle purjehtimaan tyytyväisenä rakennusfyysikkona!