Henkilökuva: Erno Vuoti, muistelee olleensa IdeaStructuran 12. työntekijä

Toisin kuin luulin, jatko-opinnot eivät sammuttaneet opiskeluintoa kuin pieneksi hetkeksi: huomaan pähkäileväni aika ajoin mitä opiskella seuraavaksi, kertoo Erno Vuoti, pitkän linjan idisläinen, joka sai tänä keväänä Metropolia Ammattikorkeakoulusta YAMK-opintonsa valmiiksi.

Erno kertoo valmistuneensa Oulun ammattikorkeakoulusta vuonna 2010 talon- ja korjausrakentamisen insinööriksi, jonka jälkeen hän työskenteli reilun vuoden määrälaskijana Oulussa Kastelli-taloilla. Mukavasta työporukasta huolimatta Ernoa kutkutti ajatus suunnittelutyöstä, korjausrakentamisesta ja halusta nähdä Oulun lisäksi muutakin Suomea. Erno kuuluu nuoresta iästään huolimatta IdeaStructuran konkareihin, pitkän linjan idisläisiin.

”Aika kultaa muistot”

Näin toteaa Erno Oulun opiskelumuistoistaan ja nauraa hyväntuulisena päätökselleen hakea Metropoliaan opiskelemaan YAMK-tutkintoa vuonna 2014.

”Opiskelu työn ohessa sujui melko mukavasti, vaikka välillä päivät venyivätkin luonnollisesti pitkiksi. Hammasten kiristelyvaihe alkoi vasta lopputyötä tehdessä; ratkaisevaa oli ymmärtää, ettei sitä kannata tehdä työpäivän päätteeksi väsyneenä, vaan aina kokonainen päivä kerrallaan.” Niinpä Erno päätti naputella lopputyönsä valmiiksi viikonloppuisin, tyttöystävän luvalla tietenkin!

Erno on syystäkin tyytyväinen lopputyöhönsä: taustalla kun oli päätös tehdä työ huolella, eikä pelkästään raapustaa sitä kasaan läpipääsyyn riittävällä vaivannäöllä.

Mukana kattavissa peruskorjaushankkeissa

Olen ehkä ensisijaisesti korjausrakennesuunnittelija, summaa Erno. Viime vuodet ovat kuluneet kosteusvaurio- ja sisäilmakorjauksien parissa. Ernon projektit ovat nykyisin pääasiassa kattavia peruskorjaushankkeita, toki välillä joukkoon mahtuu pienempiäkin työmaita. Hänen toimenkuvaansa kuuluvat myös erilaiset tutkimukset ja selvitykset. ”Pidän tärkeänä kosketuspintaa työmaihin ja hoidan myös muutamia valvontatoimeksiantoja silloin tällöin.”

Työntekijöitä jo liki 60

Erno muistelee olleensa IdeaStructuran 12. työntekijä. ”Ilmapiiri oli tuolloin mukavan tiivis ja lämmin. Työntekijöitä on nyt lähemmäs 60; olen yllättynyt positiivisesti siitä, että fiilis toimistolla on edelleen tosi hyvä. Voisi varmasti todeta, että rekrytoinnit ovat onnistuneet mainiosti. Jotain työilmapiiristä kertoo sekin, että kuuden IdeaStructuralla vietetyn vuoden aikana monikaan ei ole vaihtanut työpaikkaa.”

”Muutenkin on ollut erittäin mielenkiintoista päästä seuraamaan aitiopaikalta, kuinka insinööritoimisto kasvaa. Samalla pääsee itse osallistumaan erilaisiin kehityshankkeisiin ja vaikuttamaan firman asioihin. Näin jälkeen päin mietittynä tällainen kokemus on mielestäni paljon antoisampi, kuin että olisi vasta valmistuneena insinöörinä mennyt töihin suureen toimistoon, jossa kaikki toimintamallit ovat valmiita ja viimeiseen asti jo hiottuja.”

Suosikkikohteesi

”Tämä on helppo, tietysti muuan kattoterassikorjaus lähellä merta.”
Toisen valinta on jo paljon vaikeampi kysymys, koska projektit ovat niin vaihtelevia, että vertailu on hankalaa, toteaa Erno. Keväällä valmistui kohde, jonka Erno hoiti aina tutkimuksista hankesuunnittelun kautta toteutussuunnitteluun, ja pääsipä hän vielä valvomaankin korjausten toteutusta. Tällaiset hankkeet ovat mieluisia, koska niissä pääsee näkemään hankkeen kokonaisuudessaan alusta loppuun. Toki myös suuremmat peruskorjaushankkeet ovat opettavaisia, ja siten myös mielenkiintoisia – pääseehän niissä näkemään kattavan valikoiman erilaisia rakenteita ja niiden korjaamista, kertoo Erno.

Mainiot työkaverit

Erno kertoo viihtyvänsä IdeaStructurassa hyvin. Vaikka työ on välillä kiireistä ja tosi stressaavaakin, säilyy ilmapiiri toimistolla kuitenkin rentona. ”Tekeminen on todella vapaata, kunhan vain huolehtii siitä, että omat projektit pysyvät näpeissä ja aikataulussa. Tietysti on pakko myös mainita, että yritys tarjoaa työntekijöilleen tosi hyvät vapaa-ajan edut: käytössämme on kuntosali, sulkapallovuoro, liikuntasetelit, kerran vuodessa tehtävä ulkomaanmatka jne.”

Tekemisen meininki

”Olen miettinyt viime aikoina paljon organisaatiomallin hyviä ja huonoja puolia. Johtopäätökseni on se, että minulle tällainen itseohjautuva malli sopii hyvin. Vastuuta saa sekä projektipäällikön että yrityksen kehitystehtävissä vähintäänkin riittävästi, mutta toisaalta tukeakin löytyy silloin kun sitä tarvitsee. Pidän siitä, että työskentelystä on riisuttu turha byrokratia pois, tässä on ns. tekemisen meininki.”

Erno taitaakin olla urheilukenttien Elmo

Vapaa-ajallaan Erno juoksee: Tyttöystävä löi viime vuoden vaihteessa vetoa ja joutui keväällä juoksemaan puolimaratonin. ”Päätin itse roikkua hommassa mukana, ja pääsin maaliin Helsinki City Runin puolikkaalla. Oli tietysti itsestään selvää, että ei uutta harrastusta voi siihen jättää, joten treenaamme parhaillaan ensi kevään kokomaratonille. Boostia harjoitteluun tuo juuri alkanut juoksukoulu. Juoksukoulun myötä täytyy varmaankin alkaa jälleen käymään satunnaisesti kuntosalilla, vähintäänkin juoksua tukevien harjoitteiden muodossa.”

Erno yrittää ennättää pelaamaan kerran viikossa myös sulkapalloa. Lisäksi kesä ja pyöräily kuuluvat saumattomasti yhteen, toteaa Erno. ”Keväällä sain hankittua vihdoin uuden cyclocrossin, ja kilometrejä tulikin aika mukavasti niin kauan kuin polvet kestivät. Säännöllisen epäsäännöllisesti käyn myös kavereiden kanssa esimerkiksi boulderoimassa. Kiipeilyä tekisi mieli harrastaa aktiivisemminkin, mutta kaikkeen ei aika riitä.”
Ylipäänsä kaikki uudet lajit kiinnostavat, kesällä osallistuin mm. idisläisten kanssa norsupallon MM-kisoihin. Seuraavaksi tekisi mieli lähteä vaellukselle tai opetella melomaan, tuumaa Erno.

Insinööriksi vahingossa

Erno haki lukion jälkeen yliopistoon biologian linjalle sekä Oulun ammattikorkeakouluun insinöörin opintoihin. AMK:n portit avautuivat vähän kuin vahingossa, joten tässä ollaan, nauraa Erno. Oma vaikutuksensa ammatinvalintaan on varmastikin ollut myös sillä, että Erno sai kulkea pienestä pitäen isänsä mukana raksoilla, joilla Erno oli sittemmin kaikki kesät töissä maalaushommissa isänsä yrityksessä.

”Olen miettinyt välillä, onko ala juuri se oikea. Joskus on päiviä, jolloin tekisi mieli tehdä jotain ihan muuta. Onneksi kuitenkin pääasiassa tykkään rakennusalasta. Päivä päivältä työkokemus ja stressinsietokyky karttuvat, ja näin myös vaikeat päivät tuntuvat mukavammilta.”

Aina voi opiskella lisää

Haastattelun jälkeen Erno rientää RTA-opintojen pariin, jotka pitävät miehen riittävän kiireisenä ensi kevääseen saakka. Harkitsen vasta RTA-opintojen päätyttyä vakavasti seuraavia jatko-opintoja, virnistää Erno, joka tuntuu viihtyneen nuoreksi mieheksi koulunpenkillä tiuhaan!