Aamiaisesta oli hyvä startata Lapset mukaan töihin -päivään

Lapset pääsivät tutustumaan toisiinsa ja IdeaStructuran Pitäjänmäen toimitiloihin, ja vähän näkemäänkin, mitä oma vanhempi työssään tekee. Fannia lukuun ottamatta monille äidin tai isän työpaikalla vierailu taisi olla ensimmäinen kerta, ja työpäivä olikin mukava aloittaa kaikessa rauhassa aamiaisella äidin tai isän sylissä.

Moni lapsi ei välttämättä tiedä, mitä vanhempi tekee työkseen. Lapsen olisi kuitenkin hyvä tietää, missä aikuiset tekevät töitä, mitä työnteko ylipäätään on ja minkälaisia erilaisia ammatteja on olemassa. Siksi mekin IdeaStructurassa halusimme osallistua valtakunnalliseen Lapset mukaan töihin -päivään.

Mitä sinun äitisi tekee työkseen?

”En mä tarkalleen ottaen tiedä”, Mimmi, 7 v. vastaa. ”Kyllä se kuule töitä tekee, ja sitten se juo kahvia”, Mimmin 5-vuotias Eemil-veli täydentää.

Mitä sinun isäsi tekee työkseen?

”Lahtityömaasuunnittelua”, vastaa Viivi, 4 vuotta. ”Hän siis tekee jotakin rahtityömaasuunnittelua”, haastattelija varmistaa. ”Ei, mun isä tekee Lahtityömaasuunnittelua, ja se käy paljon työmaalla”, tarkentaa Viivi.

Askartelua, tutustuminen toimistoon ja satutunti

”Minulla olisi Jyrki sinulle vähän hassu kysymys: ehtisitkö lukea lapsille satuja ensi viikon perjantaina, kun Idiksessä vietetään Lapset mukaan töihin -päivää”, Vilma Tolonen kysyy Idiksen toimitusjohtajalta, Jyrki Jallilta. ”Totta kai ehdin. Mahtavaa, että lapset pääsevät tutustumaan Idikseen”, Jyrki vastaa ja merkitsee kalenteriinsa ”satutunti”.

Lapsille varattiin lisäksi askartelutykötarpeita, mutta he keksivät myös itse rakentaa biljardihuoneen joogamatoista ja -palikoista ratoja ja muita hauskoja rakennelmia.

Sitten koittaa toimitusjohtajan satutunnin aika

”Rakkaalla lapsella on monta lempinimeä, sanotaan. Tänään minäkin olen saanut uuden lempinimen. Olen Japosen Jykä, ja täytyy sanoa, että tykkään kovasti tästä Eemilin antamasta lempinimestä”, tj hassuttelee satutuntia aloittaessaan. ”Et sä kyllä enää mikään lapsi ole”, Lotta, 5 v. nauraa.

Jyrki lukee satukirjaa, näyttää kirjan kuvia ja kyselee lapsilta, tunnistavatko he Veeran menopelit, ja kyllähen he tunnistavat. Lapset kertovat matkustaneensa veneillä, laivoilla, metrolla, junilla, busseilla ja lentokoneilla. Kertoopa Lotta matkastaan Kreikkaan, Viivi kehottaa puolestaan matkustamaan Espanjaan lentokoneella, eikä kävellen ja Mimmi kertoo kaveristaan, joka aikoo isona pyöräillä aina Espanjaan asti.

Veikka, 3 v., osoittautuu oivaksi automieheksi, ja Veikka tunnistaakin joka ikisen menopelin, paloautosta junan veturiin.

Pienin satutunnille osallistujista oli 1-vuotias Hilda, joka pääsi hieman yllättäen toimistolle: Oiva-veli oli tullut kuumeiseksi influenssarokotteen vuoksi, mutta Oivan kanssa on jo sovittu, että hänkin pääsee toimistolle heti ensi viikolla. 7-vuotias Fanni taisi olla vanhin satutuntilaisista, kun vuotta vanhempi Monni ennätti lähteä jo auttamaan arkkitehtiäitiään.

Mikä sinusta tulee isona?

Lapset kertoivat haaveilevansa mm. koiran hoitajan, lentokapteenin ja palomiehen ammateista, mutta kuka tietää, vaikka heistä jostakusta tulisikin rakennusinsinööri tai arkkitehti!

Tehdään Lapset mukaan töihin -päivästä traditio

Päivä tuntui niin mukavalta, että päätimme jo järjestää ensi vuonna taas lapsille samanmoisen päivän, jolloin Japosen Jykä lukee taas mielellään satuja lapsille.