fbpx

Sami Suomela tulee kirittämään IdeaStructuran kasvua ja kehitystä

IdeaStructuralla on suuri ilo toivottaa Sami Suomela rivistöönsä. ”On todella hienoa, että olemme saaneet Samin kaltaisen kokeneen asiantuntijan ja monipuolisen osaajan joukkoomme. IdeaStructurassa on kunnianhimoisia kehitys- ja kasvutavoitteita, ja Sami pääsee nyt auttamaan meitä seuraavan kehitysaskeleemme ottamisessa”, sanoo Jyrki Jalli, IdeaStructuran toimitusjohtaja.

”Minut on otettu erinomaisesti IdeaStructurassa vastaan, ylipäätään fiilis konttorilla on positiivinen ja innostunut. Kollegani ovat teknisesti ja sosiaalisesti lahjakkaita. Nyt ymmärrän, miksi IdeaStructura on vienyt monet kerrat hankkeissa kilpaillessa pisimmän korren: talossa on tavattoman kovatasoisia suunnittelijoita ja oikeaa tekemisen meininkiä”, Helsingin toimistolla huhtikuun alussa aloittanut Sami kertoo.

Pitkä ura takana

Lappeenrannassa syntyneen Samin tie vei lukion jälkeen Tampereen yliopistolle, jossa hän opiskeli tilastotieteitä. ”Intoa tilastotiedettä kohtaan ei syntynyt ja päätinkin pyrkiä Tampereen teknilliseen korkeakouluun rakennustekniikan osastolle (nyk. Tampereen yliopisto) parin vuoden tilastotiedeopiskelurupeaman jälkeen. Tulin valituksi rakennustekniikan osastolle, mikä oli hieno asia, koska kaipasin opintoihini ripauksen käytännönläheisyyttä”, Sami muistelee.

Sami on ennättänyt tehdä monipuolisen uran, joka alkoi jo opintojen aikana Pöyryllä. Diplomi-insinööriksi hän valmistui vuonna 2011. ”Niin vuodet rakennesuunnittelijana ja projektipäällikkönä Insinööritoimisto Lauri Mehtolla kuin projektinjohtajana, osastopäällikkönä ja yksikön päällikkönä Rambollillakin, ovat olleet mielenkiintoisia ja opettavaisia. Siirryin siis Rambollilta tänne IdeaStructuraan”, Sami jatkaa.

Tekniikkapäivien puuhamies

Sami on solahtanut sujuvasti IdeaStructuraan, hänen puheestaankin on jo helppoa erottaa Idiksen omaa slangia.

Sami on ideoimassa Idiksen ensimmäisiä Tekniikkapäiviä, tapahtumaa, jossa keskitytään yhdessä oppimiseen, osaamisen jakamiseen ja kollegojen tapaamiseen.

Mistä tapahtuman luennoitsijat? ”Luennoitsijamme ovat Suomen parhaita osaajia, sillä he ovat IdeaStructuran omia työntekijöitä. On turha lähteä merta edemmäs kalaan, koska meillä on talossa alamme huippuosaajia. Keskitymme Tekniikkapäivillä osaamisen jakamiseen ja totta kai siihen, että nostamme osaajiamme ja hiljaista tietoa esille, jotta jokainen tietäisi entistäkin paremmin apua tarvitessaan, kenen puoleen kääntyä. Pilotoimme nyt ensimmäiset Tekniikkapäivämme, jotka toteutetaan heti lomakauden päätyttyä elokuun lopussa. Suunnittelemme päivät niin, että niihin on helppo osallistua myös Teamsin kautta, mikä tekee Tekniikkapäivistä paikkakuntariippumattoman tapahtuman: se on tärkeä asia talossa, jossa konttoreita on monissa eri kaupungeissa”, Sami toteaa.

Vanhat talot ja niiden tarinat kiinnostavat

Sami lukee paljon laidasta laitaan, mutta pääpaino on historian kirjallisuudessa. Se on helppo uskoa, kun tietää, että Sami vapautettiin yläasteikäisenä koulussa osasta historian tunteja erityisen harrastaneisuuden vuoksi. ”Rakennushistoriaselvitykset ovat mitä mukaansatempaavimpia raportteja, niiden pariin on helppo uppoutua: olen kiinnostunut vanhoista taloista, niiden rakenteista, mutta myös tarinoista ja ihmisistä vanhojen talojen takana. Ei ole siis ihme, että olen pyörinyt koko 15-vuotisen urani ajan korjausrakennesuunnittelun parissa ja yrittänyt pitää talossa kuin talossa työskennellessäni korjausrakentamisen lippua korkealla”, Sami pohtii.

Minkälaista on hyvä suunnittelu?

”Asiakkaan tarpeiden tunnistaminen on varmasti yksi oleellisimmista asioista, joka ei ole mahdollista ilman hyvää vuorovaikutusta suunnittelijan ja asiakkaan kanssa. Asiantuntijan pitää pystyä kertomaan, mitkä ongelman ratkaisun vaihtoehdot, riskit ja kustannukset ovat. Suunnitelmissa on pystyttävä tehokkaasti ja tiivistetysti viestimään työmaalle, mitä pitää tehdä”, Sami sanoo.

Yllä on hieman pintaraapaisun omaisesti kiteytetty Samin ajatuksia hyvästä suunnittelusta: hyvä suunnittelu on niin laaja asiakokonaisuus, että päätimme tehdä siitä kotisivuillemme myöhemmin kokonaan erillisen jutun.

Tietomallintaminen ja korjausrakennesuunnittelu

Uudisrakennesuunnittelussa käytetään paljon tietomallintamista, mutta miten tietomallintamisen käyttö sopii Samin mielestä korjausrakennesuunnitteluun? ”Korjausrakennesuunnittelussa mallintaminen ei suju vielä uudisrakennesuunnittelun veroisesti. Se ei ole riittävän ripeää ja omia tai toisten tuotoksia ei aina hyödynnetä riittävästi. Mallista suunnitelmien tuottaminen on vielä kömpelöä ja vaatii aina käsityötä, mistä olisi päästävä eroon esimerkiksi automatisoinnin avulla. On kuitenkin nähty, että uteliaisuudella ja osaamista lisäämällä mallinnusohjelmien kautta voidaan tuottaa laadukkaita suunnitelmia hienojen hankkeiden tueksi”, Sami vastaa.

”Tietomallintamisesta puhuttaessa keskitytään paljon itse mallintamiseen, vaikka olennaista olisi puhua myös itse mallinnusohjelmistosta alustana tasopiirustusten tuottamiselle. Tämä jää vähälle huomiolle, vaikka se on usein hankkeessa olennainen osa, mikäli mallista halutaan hyötyjä hankkeelle”, Sami vielä jatkaa.

Entäpä paljon puhuttu tekoäly: uhka vai mahdollisuus?

”Tekoäly voi poistaa simppeleitä rutiinitehtäviä, ja varmasti niin tulee tapahtumaankin, mutta en usko, että tekoälystä olisi asiantuntijaksi, suunnittelijaksi. Uudisrakennuspuolella suunnittelua voidaan tehdä maastakin toiseen, mutta korjausrakennuspuolen suunnittelu tulee pysymään hyvin paikkakuntakohtaisena, koska kohteet ovat niin yksilöllisiä ja niissä tarvitaan asiantuntemusta, kokemusta – ihmistä, siis suunnittelijaa, joka kykenee luovaan ongelmanratkaisuun”, Sami sanoo.

Sami rentoutuu vapaa-ajallaan liikkumalla tai lukemalla

Vapaa-ajallaan Sami juoksee, suunnistaa, hiihtää ja lukee. ”Nämä ovat kaikki harrastuksia, joita on helppo harrastaa, vaikka perheessämme on 4- ja 6-vuotiaat lapset. Kirjat haen kirjastosta. Teen kirjavarauksia, kun näen jonkun kiinnostavan opuksen ja ennätän välillä jo unohtaakin, mitä kirjoja olen varannut kirjastosta, koska suosituimpien niteiden vapautumista saattaa joutua odottamaan joskus jopa vuodenkin”, Sami sanoo.

IdeaStructura osallistui viikko sitten Yritysmaratonviestiin, Suomen suurimpaan yritysliikuntatapahtumaan Helsingin Töölönlahden puistossa. Sami ennätti myös tapahtumaan mukaan ja pinkoi Töölönlahden ympäri kahteen otteeseen, ja loistoajoilla pinkoikin!

Kotimaisen ja ketterän IdeaStructuran kunnianhimoiset tavoitteet

”Kasvutavoitteemme ovat kunnianhimoiset: IdeaStructura haluaa rinnastua suuriin kansainvälisiin suunnittelutoimistoihin, mutta erottua kotimaisuudella, ketteryydellä, korkealla ammattitaidolla ja syvällisellä osaamisella – Samin kaltainen kokenut asiantuntija ja monipuolinen osaaja pääsee nyt auttamaan ja kirittämään meitä tavoitteidemme saavuttamisessa. Toimintatapamme on yhteisöohjautuva, vahvaan yhdessä tekemiseen nojautuva, eikä meillä ole selkeitä esimiestehtäviä. Mutta kunnianhimoiset tavoitteemme edellyttävät aktiivista ja vahvaa johtamista monella saralla: Sami tulee tekemään tätä johtamista yhdessä muiden asiantuntijoittemme kanssa. Minusta on ollut mahtavaa saada toivottaa Sami tervetulleeksi IdeaStructuraan”, Jyrki sanoo.