fbpx

Mallintaminen

Rakennuksien tietomallintaminen on tuttu asia etenkin uudiskohteiden suunnittelussa, mutta tieto- eli BIM-mallien (Building Information Model) käyttö on yleistynyt myös korjausrakentamisen puolella. Vanhojen rakennuksien tietomallinnus tuo merkittäviä etuja korjauksien suunnitteluun: BIM-malleihin voidaan syöttää paljon tietoa ja mallien avulla pystytään suunnittelemaan vaativia rakenteita.

Laadukkaampi lopputulos

Todenmukaiset tietomallit helpottavat rakenteiden eri osa-alueiden yhteensovittamista ja törmäystarkastelua. BIM-mallien laajan tietosisällön ansiosta suunnittelussa voidaan hyödyntää monipuolisesti erilaisia toimintoja, kuten simulaatiota. Tietomallintamisen avulla lopputuloksesta saadaan kerralla laadukkaampi, se mm. havainnollistaa suunnitelmia, tehostaa rakentamisaikaisia prosesseja ja parantaa turvallisuutta rakentamisen aikana. Mallien tietosisältöjä on mahdollista täydentää myös koko rakennuksen elinkaaren ajan.

Mallinnamme, kun siitä on hyötyä

IdeaStructura on hyödyntänyt mallintamista sekä suurissa että pienissä korjausrakentamiskohteissa jo pitkään. Olemme suunnitelleet tietomallintamisen avulla mm. Helsingin Kansalliskirjaston, Kaartin maneesin, Akava-talon ja Lahden ammattikorkeakoulukampuksen. Työn alla on juuri nyt Finlandia-talon perusparannuksen tietomallinnus.

Kaikista kohteista ja rakenteista voidaan periaatteessa tehdä tietomallit, mutta hyödynnämme tietomallintamista yleensä vain osassa työvaiheista: kokemus on osoittanut, että kantavat rakenteet kannattaa tietomallintaa, mutta detaljit ovat järkevämpi piirtää 2D-piirroksina.

IdeaStructura-prosessin mukainen rakennemallin tekeminen vanhasta rakennuksesta

Käytämme nelivaiheista prosessia, kun teemme vanhasta rakennuksesta rakennemallin. Prosessin vaiheet koostuvat selvityksistä, suunnittelusta, purkamisesta ja rakentamisesta.

Selvitysvaiheessa kartoitamme lähtötietoja mm. vanhoista rakennepiirustuksista ja -laskelmista ja valokuvista, teemme tarvittaessa rakenneavauksia ja lämpökuvausta, käytämme laserkeilaus- ja tarkemittausaineistoa sekä inventointimalleja.

Suunnitteluvaiheessa vanha rakennus tietomallinnetaan kaiken saatavissa olevan lähtömateriaalin avulla. Teemme myös ns. mallitarkastelut eli tarkastamme eri suunnittelualojen mallien välisen yhteensopivuuden (arkkitehti-, talotekniikka- ja rakennemallien yhteensopivuustarkastelu).

Purkamisvaiheessa rakennemalliin tehdään vielä tarkennuksia: se on mahdollista pintarakenteiden purkamisen jälkeen. Rakennemallin tekijät käyvät myös itse työmaalla tutustumassa kohteeseen: he valokuvaavat ja tarkemittaavat paljastuneita rakenteita. Kohteesta riippuen tässä vaiheessa tehdään uudelleen laserkeilaus, jonka ansiosta suunnitelmat vielä tarkentuvat ja rakenteet saadaan tietomalliin oikeisiin kohtiin.

Rakentamisvaiheessa tehdään vielä yksityiskohtaisempia mallinnustehtäviä, kuten esimerkiksi raudoituksia uusiin teräsbetonirakenteisiin ja teräsrakenteiden mallinnus.

Linkki juttuun tietomallintajistamme ja kansainvälisestä yhteistyötämme

Kysy lisää tai pyydä tarjous:

Juha Kotiranta

Projektipäällikkö, Ins. (AMK)

040 8266 701

juha.kotiranta@ideastructura.com

  Haluatko kysyä lisää palveluistamme?

  Jätä meille yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

  Referenssit

  Vantaan Energian pääkonttori

  HankeToimitalon laajennus
  Ajankohta 2015-2017

  Martta Wendelin päiväkoti

  HankeUudiskohde
  Ajankohta2020-2021

  Finlandia-talo, Helsinki

  HankePerusparannus
  Ajankohta2019–2024

  Asokodit Mellinintie 3, Helsinki

  HankeUudiskohde, asuinrakennus
  Ajankohta2013–2017

  Lahden ammattikorkeakoulu LAMK

  HankePeruskorjaus ja käyttötarkoituksen muutos
  Ajankohta2015–2018

  Lastenpäiväkoti Lapinmäki, Helsinki

  Kulttuurimajakka, Espoo

  HankeUudiskohde, asuin- ja liikerakennus
  Ajankohta2018–2020

  Lonnan sauna

  Ajankohta2017-2018
  Valikko