Kesätöistä lisäpotkua opintoihin
IdeaStructura on halunnut palkata aina kesäharjoittelijoita. Niin tehtiin myös tänä kesänä, vaikka koronavirusepidemian takia liiketoimintavastaavat joutuivat pohtimaan erityisen tarkasti, miten harjoittelijoiden perehdytys työtehtäviin saadaan sujumaan turvallisesti. Haastateltavaksemme ennättää Lassi Liimatainen, yksi IdeaStructuran kahdeksasta kesäharjoittelijoista. Linkin kesätyöhakuun löydät artikkelin lopusta.
Aalto-yliopiston kone- ja rakennustekniikan kandiohjelmasta rakennustekniikan maisterivaiheen opintoihin edennyt Lassi suuntasi askeleensa Idikseen heti vapun jälkeen, jossa hän työskenteli koko kesän avustavana rakennesuunnittelijana. Kesäharjoittelujakso on hiljan päättynyt, mutta Lassin pesti Idiksessä jatkuu. ”Olen tosi iloinen, kun sain mahdollisuuden jatkaa harjoittelujakson jälkeen Idiksessä tuntityöntekijänä. Saan myös hyvin todennäköisesti tehdä diplomityöni Idikseen ja sen mahdollisesta aiheestakin on jo keskusteltu, vaikken ole aivan vielä aloittamassa diplomityöni tekemistä”, Lassi kertoo.
Miksi juuri IdeaStructuraan
”Osallistuin alkutalvesta Suomen Rakentajateekkaripäiville ja tapasin siellä IdeaStructuran seminaariesityksen jälkeen Kuosmasen Teemun. Teemun kanssa keskusteltuani oli helppo päätös hakea Idikseen kesätöihin, ja ilokseni olinkin pian jo Nurtsin, Antti Nurmen, haastateltavana. Kerroin Nurtsille olevani erityisen kiinnostunut puurakentamisesta. Antilla olikin tarve juuri puurakentamisesta kiinnostuneelle tekijälle, joten sain kesäharjoittelupaikan ja pääsin tekemään avustavan rakennesuunnittelijan hommia CLT-elementeistä rakennettavaan Martta Wendelinin päiväkotiin Tuusulaan”, Lassi kertoo.
Heti kiinni ”oikeisiin töihin”
Aivan ensitöikseen Lassi selvitti, miten arkkitehdin IFC-mallista saisi muunnettua rakennuksen kaikki väliseinät muokattaviksi Tekla-objekteiksi. Näppärä teekkari löysi Googlesta ratkaisun ja pystyi siten tuomaan seinät automaattisesti Teklaan, mikä toi suuren ajansäästön puisen päiväkotirakennuksen CLT-elementtisuunnitteluun.
Vauhtiin päästyään Lassi pääsi piirtämään puhtaaksi rakennetyyppejä Autocadillä, laskemaan seinien, ala- ja yläpohjien U-arvoja sekä mallintamaan ikkuna-aukkoja Teklalla. ”Autocad tuli tutuksi edellisessä työpaikassani Rautaruukilla, joten sen käyttö on sujunut kesällä jouhevasti. Teklaa en ollut käyttänyt aiemmin käytännössä yhtään, mutta pitkä tausta Revitistä eli toisesta objektipohjaisesta mallinnusohjelmasta auttoi uuden ohjelman opettelussa huomattavasti, koska mallintamisen peruslogiikka oli jo selvillä”, Lassi sanoo.
Martta Wendelinin päiväkoti on parhaillaan elementtisuunnitteluvaiheessa ja toteutussuunnitelmien pitäisi olla valmiina marraskuussa: Lassin tuntityöt kohdentuvat edelleen tähän samaiseen hankkeeseen, minkä parissa Lassi on tehnyt muutoinkin koko kesän ajan työtä. Päiväkodin rakentaminen alkaa vuodenvaihteessa.
Aina apuja
”Aivan parasta oli se, että pääsin heti tekemään ”oikeita töitä”. Vanhemmille kollegoilleni suuri kiitos siitä, että meitä kesäharjoittelijoita ei jätetty yksin: saimme pyytää aina tarvitessamme apua – jos ja kun apua pyysimme, kaikesta huomasi, että Idiksen kokeneet asiantuntijat ovat tottuneet auttamaan meitä uran alkutaipaleella olevia rakennesuunnittelijoita. Koen saaneeni syvällisiä neuvoja, ei vain kiireessä huikattuja tee nyt vain näin -pintaneuvoja. Kesäharjoittelu antoi hyvän lisäpotkun suorittaa opinnot loppuun ja opiskella lisää puurakentamisesta”, Lassi kertoo.
Vapaa-aikana purjehtija
”Purjehdin – lähes kaikki kesällä ollut vapaa-aikani kului purjehtiessa, niin arki-illat kuin viikonloputkin”, vastaa Lassi haastattelijan mitä harrastat -kysymykseen. Ja samalla selviää, miksi Lassi haki opiskelemaan juuri kone- ja rakennustekniikkaa: nuori mies tunsi mielenkiintoa laivanrakennusta kohtaan. Opintojen alettua Lassi kiinnostui kuitenkin rakentamisesta, rakennesuunnittelusta ja erityisesti puurakentamisesta.
Lapsena meripartion parista alkanut purjehdusharrastus on liikahtanut viimeisen vuoden aikana saaristoseikkailuista kohti avomerikilpapurjehdusta, johon Helsingistä löytyy teekkarin kotiseutua Turkua huomattavasti kovatasoisemmat mahdollisuudet.
Lassi ennätti hakea kesällä partiolippukunnan veneen Hollannista Suomeen, tehdä yökisan Helsingistä Tallinnaan, niin kuin kovatuulisen Bengtskär Runtinkin sekä lukuisat iltatreenit Galianalla, joka on Tapio Lehtisen purjevene, jolla kisataan vuonna 2023 maailman ympärikierrossa. ”Instagramini perusteella monet ovat epäilleet, mahdoinko tehdä kesällä muuta kuin purjehtia, mutta kyllä rakennesuunnittelua tuli tehtyä ainakin yhtä paljon”, Lassi nauraa.
Päästetään teekkarimme merelle
Puuhakas teekkarimme on ennättänyt toimia opintojensa ohella ainejärjestöhommissa: hän on kaitsenut killan uusia opiskelijoita fuksikapteenin ominaisuudessa ja toimii edelleenkin ainejärjestön hallituksessa toimihenkilöjäsenenä ja on tämän vuoden alumnivastaava.
Mukava haastattelutuokiomme päättyy ja Lassi suuntaa – minnekäs muuallekaan kuin – merelle.
Kuva: Tapio Lehtinen